интересно

Начало | интересно | Щурият учен Доктор Проктор се завръща за последното си приключение – не го пропускайте!

Щурият учен Доктор Проктор се завръща за последното си приключение – не го пропускайте!

Аз детето | 2016-06-03

Щурият учен Доктор Проктор се завръща за последното си приключение – не го пропускайте!

Норвежкият гений Ю Несбьо става световноизвестен с криминалните случаи на инспектор Хари Хуле, спечелили му десетки милиони почитатели из цял свят и донесли му множество награди и интерес от холивудските филмови студиа. Но въображението му не може да се ограничи дотам – преди години, след като тогава малката му дъщеря го моли да напише за нея наистина смешна книга, в главата на Несбьо се ражда идеята за Пръц-прахът на доктор Проктор. Книгата се радва на такъв успех, че последват още, а сега на български излиза последната, четвърта част от шантавата поредица.

На улица „Оръдейна“ в норвежката столица Осло живеят трима герои, които все намират в какво приключение да се впуснат: прилежната Лисе, непоправимият оптимист Бюле и ексцентричният, да не кажем смахнат учен доктор Проктор, създател на прословутия пръц-прах, на праха за пръцконавти и на още безброй гениални изобретения. След като спират нашествието на лунните хамелеони, пътуват назад във времето, предотвратяват битката при Ватерло и извършват куп други подвизи, самият норвежки крал се обръща към нашите приятели с молбата да спасят не какво да е, а бъдещето на цяла Норвегия!

За Лисе, Бюле и професора невъзможни неща няма и те мигом се заемат с трудната задача. А бъдещето на страната е застрашено, защото трима изпечени бандити, братята Хрус, задигат последното златно кюлче, останало в националния трезор. Единственият начин норвежката банка да си върне кюлчето и страната да избегне фалита е някой да се внедри в престъпната банда и да проучи къде са скрили плячката. Агент под прикритие, който да заблуди братята Хрус, че е на тяхна страна и могат да му имат доверие... Какъв по-подходящ кандидат за такава роля от изобретателния Бюле? Амбициозният дребосък взема мисията си присърце, измисля нови правила за покер, които го облагодетелстват, хитрува като изпечен мошеник и изобщо влиза в ролята на изкусен манипулатор – само и само да спаси скъпоценното кюлче! Готов е дори да излапа буламачите на страховитата мама Хрус, а нейното меню включва от гнусни по-гнусни „специалитети“: Бирмингамски пудинг, чипс от нокти и Дядова кашлица. Геройствата му обаче не свършват дотук.

Бюле ще проникне в най-непробиваемия трезор в света, защитен с лазерни лъчи, врата от закалена стомана и шифър от тринайсет числа и четири букви, ще се качи върху малката стрелка на лондонската часовникова кула Биг Бен и ще попадне в плен на безскрупулния бизнесмен Максимус Рублов, поръчител на куп банкови обири, за да си набави средства за купуването на най-голямата футболна звезда: Ибраналдовес! А колкото до Лисе... тя извършва не по-малък подвиг от дребничкия си приятел: макар и скарана с футбола, тя участва във финала за купата на Англия!

Дали в крайна сметка успяват? Що за въпрос, при условие че ръководителят на мисията им е малко чалнат професор, който кипи от идеи... Ще разберете, когато прочетете книгата „Доктор Проктор и големият банков обир“!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град