сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Що за чудо е скрапбукингът?

Що за чудо е скрапбукингът?

Аз детето | 2014-11-14

Що за чудо е скрапбукингът?

Чували ли сте някога за скрапбукинга – не, нищо сега ще ви разкажем за него. Скрапбукингът (scrap - изрезка; scrapbook - албум за залепване на изрезки) възниква като художествен способ за съхраняване на "това, което си струва да бъде запомнено" (Memorabilia) под формата на декорирани лексикони, дневници, училищни годишници и пр. Чрез него още през ХV в. в Англия създавали уникални албуми за съхранение на рецепти, цитати, писма, стихове и т.н. По-късно в САЩ става модерно изработването на дневници с включени снимки и спомени от пътувания до Европа. Превръщането на скрапбукинга от хоби в индустрия се свързва с името на американката Мариелън Кристънсън, която създала над петдесет тома папки с метални рингове  (днешните класьори за документи) с творчески подредени семейни фотографии. Дори била поканена да ги представи на Световна конференция по архивите. Заедно със съпруга си Мариелън публикува ръководство "Как да  запазим спомените живи" и през 1981г. отваря специализиран магазин със същото име, който продължава да съществува и до днес под управлението на нейната дъщеря Лиз.

В днешно време скрапбукингът, развит също и в дигитален вариант, се счита за третият по значимост художествен занаят в САЩ.  Над 4% от американките са се занимавали с класически скрапбукинг, а милиони други - с някоя от неговите разновидности, една от които - изработването на поздравителни картички. У нас ръчно създадените картички стават все по-търсени, а любителите на това занимание - все повече.
Накратко казано това е вид творчество, чиято основна цел е направата на фотоалбуми с изрезки и рисунки. По този начин, всяка страница на албума става фото колаж - част от някаква история. По този начин, всяка страница на албума става фото колаж - част от някаква история.

Скрапбукингът е идеалното занимание за дъждовната есенна вечер, в която се чудите какво точно да правите.

Основните техники за скрапбукинг са:
Работа с печати, мастила и тебешири - отпечатването е често използван способ, чрез който можем да създадем красив акцент на нашата творба или  допълнение чрез текст с ефектен шрифт, цвят и пр. Често печатите - акценти заместват снимката и са свързани с темата на скрапбук-страницата или картичката. Отпечатаната картинка се оцветява с акварелни моливи или маркери и се декорира с подходящи елементи. С тебеширените мастила се добавят сенки на изображението или  краищата му се оформят с рамка.
Интересни възможности дават и т.нар. фонови печати, с които може да се оцвети целият лист вместо да се ползва специална хартия като фон.

Топъл ембосинг - една "вълшебна" техника за постигане на впечатляващи ефекти чрез разтапяне на специална пудра. За целта са необходими още: тампон с достатъчно влажно мастило - може да е безцветно или в желан цвят, по което да полепне пудрата; печат за създаване на изображението (гумен или силиконов) и уред за нагряване на пудрата. Комбинациите между цвета на хартията, този на мастилото и основния тон на пудрата дават възможност за най-различни резултати. Пудрата може да съдържа също малки частици брокат, които добавят допълнително очарование.

Дестрес мастила. Топлият ембосинг често може да се използва в комбинация с дистрес тампоните на Тим Холц, които притежават висока влажност и позволяват смесване чрез преливане на цветовете. С тяхна помощ се създава уникален фон в автентичен стил. Употребата не е трудна, достатъчно е да разполагаме със специален инструмент за смесване и сменяеми тампончета към него за отделните цветове. След няколко проби бързо се усвояват движенията по недиректно нанасяне на мастилото върху хартията. Можем да използваме тази техника и за изработване на неповторими акценти на нашата творба - ефектни цветя, пеперуди и пр.

Дизайнерската хартия е основен елемент в нашия проект, спрямо който избираме всички декоративни допълнения. Тя се предлага в изключително голямо разнообразие както на отделен лист, така и в тематичен комплект. В комплектите често са включени десени, които се комбинират и взаимно се допълват. Може да е двустранно оцветена или с ефекти чрез ембосинг, брокати и пр. Към някои серии хартии са достъпни също панделки, брадс, стикери, печати и др. от същата серия. Дебелината на хартията позволява наслояване с леко повдигане чрез обемни двойнозалепващи квадратчета, което превръща картичката в несравним сувенир.

Картончета с релеф - изработват се чрез т.нар. сух ембосинг, при който чрез натиск и съответните текстурни плочи и пособия се постига релефен ефект на хартията. Тъй като предизвикват романтично въздействие, те са особено подходящи в комбинация с панделки и дантелки и често се ползват при създаване на покани за сватба и кръщене, валентинки и пр.

Перфоратори (пънчове) - освен стандартните перфоратори за изрязване на фигурки от хартия и картон с различна големина се предлагат и т.нар. бордюрни и ъглови пънчове.Те са любим инструмент на повечето почитатели на скрапбукинга, защото перфорираните елементи са прекрасно допълнение към творбата.



Хартиени цветя - една от най-очарователните форми на декорация при скрапбукинга. Могат да се комбинират по цвят, по размер и да се превърнат в естествен завършек на централната ни илюстрация. Съществува изключително многообразие от цветя и листенца, които да паснат на проекта ни.

Панделки - те са нежни и пъстри, произведени специално за приложение при скрапбукинг. Могат да съдържат дори поздравителни надписи или да са оцветени в тоновете на основната дизайнерска хартия на проекта.

Перли и камъчета - бижуто в нашата творба. От едната страна са плоски със самозалепващ слой. Предлагат се в различна големина и цветове и са ефектен блестящ аксесоар, без който проектът сякаш не е завършен.

Течни перли - представляват водоустойчива боя с перлен блясък в шишенце с накрайник за дозиране при полагане. Предназначени са за работа върху хартия и текстил. Изсъхват напълно за няколко часа. Освен като малки обемни перлички можем да ги използваме и за оцветяване на фини детайли с тънка четка чрез разреждане с малко вода.

Брадс - малки метални елементи, които могат да са в кръгла форма или във формата на цветенца, пеперудки и други предмети. Лесни за поставяне, те често служат и за закрепване на хартиени цветя върху основата на проекта, изпълнявайки ролята на тичинка. Подобна декоративна функция често имат и миниатурни разноцветни копченца, завързани с ефектни шнурчета.

Айлетс - мини капсички, познати ни като декоративен елемент по джобовете на джинсите ни. Често се позиционират в ъглите на дизайнерската хартия при наслояване, имитирайки (или изпълнявайки) закрепване върху основата. В дупчиците могат да бъдат промушени шнурчета. Поставят се в пробит в хартията отвор с помощта на малко чукче.

Албумчета - скрапбук албумчетата могат да имат и различна нестандартна форма, особено когато са предназначени за съхраняване на рецепти или други тематична информация. Предлагат се във вид на свързани чрез верижки основи от пресован картон, готови за декорация.

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град