За родители

Начало | За родители | Ще слагат допълнително обозначение на ТВ съдържанието, неподходящо за деца

Ще слагат допълнително обозначение на ТВ съдържанието, неподходящо за деца

Аз детето | 2017-12-06

Ще слагат допълнително обозначение на ТВ съдържанието, неподходящо за деца

На 6 декември 2017 г. Съветът за електронни медии, Държавната агенция за закрила на детето и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио подписаха Споразумение, с което приеха промени в Критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата. Това съобщиха от АБРО.

Критериите се променят за пръв път от тяхното приемане през 2011 г., отразявайки промените в медийната среда и развитието на подрастващите в условията на бързоразвиващото се дигитално общество. Успешното съдействие между регулаторните органи – СЕМ и ДАЗД, организацията на доставчиците на медийни услуги – АБРО, обществените медии – БНТ и БНР доведе до въвеждането на единни саморегулаторни мерки и уеднаквяване на практиките на телевизионните оператори, с които да обозначават съдържание, неблагоприятно за различните възрастови групи от детската аудитория.

Преди началото на предаванията и след всяко прекъсване, доставчиците на медийни услуги се задължават да излъчват предупредителен текст за родителски контрол, както и да позиционират на екран пиктограма (визуален предупредителен знак), която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е подходящо. Пиктограмата ще се появява след началото на предаването, както и след всяко прекъсване и ще престоява на екран в рамките на не по-малко от 60 секунди.

Целта на приетите промени е да се въведат официално и в Република България добрите европейски практики, като по този начин на аудиторията се предоставя един допълнителен сигнал за неблагоприятно съдържание, който да помогне на родителите да предпазят децата от неподходящо съдържание.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град