Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Шшшт! 10 тайни начина за търсене с Google!

Шшшт! 10 тайни начина за търсене с Google!

Аз детето | 2016-11-09

Шшшт! 10 тайни начина за търсене с Google!

В ерата на информационните технологии и интернет, който имаме навсякъде, вкъщи, на път за училище, в училище и изобщо където и да е, не е изненада защо винаги ги използваме като източник на информация за всичко. За домашните, за въпрос, чийто отговор ни интересува и за забавление, търсим всичко там. Всеки от нас знае и как точно да го намери. Често възрастни и деца казват: „Попитай чичко Гугъл!“ – най-известната и лесна за използване търсачка, която винаги рано или късно ни показва и точно това, което търсим. Независимо дали търсим защо трябва да мием зъбите си, нещо интересно за пеперудите, онлайн игри или дори сладки снимки на котки – винаги се обръщаме към „чичо Google“. Пишем думите, които ни трябват и рано или късно намираме точния резултат. Знаете ли обаче, че има няколко начина за по-лесно и точно търсене, които дори много от възрастните не знаят. Ние сега обаче ще ви ги кажем, за да бъдете едни осведомени умници, каквито сте и да намирате по-бързо всичко, което ви трябва, за да имате повече време за игри и други интересни хобита.

1. Или това или другото

Понякога не сме сигурни, че правилно сме чули или запомнили някоя информация, като име например, а имаме да прочетем някое произведение от известен български автор да кажем. Сигурни сме, че всички знаете как точно се казва този наш известен поет за когото ви даваме пример, но е най-ясно. Така че ако не сте сигурни за името на някого или нещо и се чудите кой от двата варианта е верен, няма нужда да търсите първо едното, после другото. Просто пишете едното име, след това и другото, а между тях пишете „or“ (без кавичките и търсачката веднага ще ви каже кое е вярното и ще ви намери всички резултати за него. Ето така:

2. Търсене със синоними

Както е известно българският език е пълен със синоними. Знаете какво са синоними, нали? Думи, които означават едно и също, но се пишат и звучат по различен начин. Така ако трябва бързо да намерите сайтове по дадена тема, а не просто отделна дума поставете знака „~“ между двете думи.

3. Търсене само в един сайт

Случва се да прочетете някоя интересна статия в даден сайт, а след време да се сетите, че сте искали да я покажете на приятел и да споделите с него полезната информация. Оказва се обаче, че не сте запазили линка, какво да правите тогава. Много лесно. Да кажем, че сте прочели интересни факти за пингвините при нас, обаче като напишете в Google просто пингвини се намират много неща. Тогава направете това: преди самата дума пингвини напишете site:az-deteto.bg пингвини и ето ви споменаването на пингвини само при нас. Така по-лесно ще намерите и търсената статия.

4. Силата на звездичката

Когато паметта ви изневери и например си спомняте само част от заглавието на песен, която ви харесва, то на помощ идва звездичката. Просто я поставете на мястото на забравената дума и пак ще получите нужните резултати.

5. Много пропуснати думи

А ако от паметта ви липсва не само една дума, а почти цяла фраза, опитайте да напишете първата и последната дума, а между тях напишете „AROUND (примерното количество на забавените думи) и пак ще имате това, което търсите. Ето така: „Аз съм AROUND(7) за мене“.

6. Период от време

Понякога, особено за уроците по история или някоя наука, трябва да разберете какво се е случило в определен период от време. Можете да търсите всяка година отделно, но има и по-лесен начин, просто да добавите три точки между годините и тогава ще имате резултат само за търсените години. Например искаме да разберем какви са били научните открития между 2010 и 2015, тогава пишем: „научни открития 2010...2015“ и готово.

7. Търсене по заглавие

За да намерите дума, която се съдържа в заглавие на статия или новина, защото да кажем онзи ден сте видели какво точно куче искате да имате и че то се подарява, просто трябва да напишете „intitle: “ пред търсената от вас дума и готово.

8. Приличащи си сайтове

Ако пък сте намерили някой страхотен сайт за игри и искате да разберете дали има подобен, но на български език, за да ви е по-удобно, просто пишете „related: “ и адреса на сайта, който искате да бъде на български и ще се намери всичко, което прилича на него, ако има такова.

9. Цяла фраза

Знаете, че понякога се налага да търсите не просто една дума, а цяла фраза и се чудите защо търсачката ви показва определен резултат, след като той няма нищо общо с това, което търсите. Това е така, защото тя търси всяка отделна дума от фразата. Съществува прост начин по който можете да се отървете от ненужните резултати: само сложете фразата в кавички и готово.

10. Ненужни думи

Понякога търсим нещо, като да кажем интересни книги, които да прочетем, но често като напишем интересни книги ни излизат различни книжарници, а ние просто искаме списък с интересни книги, а не да купуваме. Тогава напишете „интересни книги“ и след това изключете от търсенето думата „купи“ като просто напишете пред нея - (минус). Така резултатите ще съдържат интересни книги, но не и купуване и почти няма да видите онлайн или сайтове на обикновени книжарници.

Това е всичко, сега вече знаете как да търсите по-лесно и по-бързо, като истински умници!

Вижте още:
Чудни компютърни факти
Петнадесет изумителни неща, които можете да направите с „Google Earth“ (първа част)



Коментари
2 коментара

Дарвин , ,

Публикувано на 30.11.2016

Готини съвети! Наистина помагат хора!!! :-) :-) :-) :-) :-) ;-) ;-) ;-) ;-)

Елица , 11 г.,

Публикувано на 08.02.2017

Гениални сте. Точен пример. Аз написвам интересни книги ,а то ми излизат поне 10 кницарници. Благодарна съм ви

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град