новини детски

Начало | новини детски | Сезонни плодове и зеленчуци, риба и здравословни сандвичи – това е новото меню за всички ученици

Сезонни плодове и зеленчуци, риба и здравословни сандвичи – това е новото меню за всички ученици

Аз детето | 2017-09-14

Сезонни плодове и зеленчуци, риба и здравословни сандвичи – това е новото меню за всички ученици

Преди дни официално беше забранена продажбата на напитките с добавена захар в училищата в Европа. Мярката дойде от самите производители – заради влошеното здраве на децата в Европейския съюз. Едно от всеки три деца в ЕС е с наднормено тегло или затлъстяване, а половината деца имат кариеси и други проблеми със зъбите. У нас над 220 000 са българчетата с килограми над нормата, съобщават от Нова телевизия.

Затова директори, учители и експерти в Министерството на образованието въвеждат нови правила за продажба на храни в училище. Какво ще ядат децата през новата учебна година и кои храни изцяло ще бъдат забранени?

С началото на първия учебен ден в училищните бюфети задължително трябва да се продават – сандвичи, тестени закуски с млечна или зеленчукова плънка, млека, сезонни плодове и зеленчуци, както и натурални сокове и бутилирани води. А в менюто на училищния стол най-малко два пъти седмично трябва да има пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, риба – веднъж седмично и да се готви почти без сол.

Абсолютно забранени за продажба са пържените храни, чипсове и снаксове, захарни и шоколадови изделия – без шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, супи, бульони и енергийни напитки.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град