Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Състарихте се, нали? А помислихте ли какво ще стане с личните ви данни?

Състарихте се, нали? А помислихте ли какво ще стане с личните ви данни?

Аз детето | 2019-07-19

Състарихте се, нали? А помислихте ли какво ще стане с личните ви данни?

„К’во стана, хора, спах няколко часа, ставам и всички са по на 70 години?“ – ето този въпрос си задавахме цял ден преди да разберем, че хиляди хора из целия свят са луднали по приложението FaceApp, което им дава възможност да видят как те или други биха изглеждали като стари. Технологията използва изкуствен интелект, за да променя снимките. Нейните обработени изображения бяха споделяни многократно във Facebook.

И докато стари и по-стари обсъждаха дали ще остаряват само достойно или и красиво – специалистите по интернет сигурност забелязаха нещо друго. Разбра се колко лесно се съгласяваме да качваме не само свои снимки в интернет, но и да споделяме част от личните си данни с някакво приложение без дори да се замисляме, само и само да може то да ни добави мустаци и малко бръчки. FaceApp е руска собственост, което породи предупреждения към потребителите в САЩ, Великобритания и част от Европа да помнят, че когато хората предадат снимка на приложението, за да промени как изглежда тя, тази снимка си проправя път до сървърите на FaceApp. Приложението трябва да селектира и качи потребителската снимка, за да може да я промени. Неговите инструменти работят на сървърите му, затова снимката трябва да му бъде предадена. Нещо повече – проблемът идва от условията за ползване на приложението, с които всеки потребител се съгласява, когато изтегли приложението – без значение дали ги е прочел, или не. Те позволяват на компанията да прави със снимките каквото си пожелае, тъй като потребителят се съгласява да даде „неотменим, неексклузивен, безплатен, глобален, прехвърляем лиценз“ за ползване на качените за редакция снимки.

При това накрая се оказва, че приложението има достъп и до имейла и името ви, както и профилите в социалните мрежи, за да качи заветната „старческа снимка“. Това не означава, че то ще се възползва автоматично по някакъв лош начин от тях, но вероятността да залеят електронната ви поща с куп реклами е голяма. Така че внимавайте и помислете дали състаряването си струва...

И за нещастие изтриването на приложението от смартфона ви няма да направи така, че снимките ви да бъдат премахнати от сървърите на FaceApp. За да стане това, можете да изпратите искане до компанията да изтрие всичката информация за вас. Това става чрез самото приложение – през Settings>Support>Report a bug, като молбата за изтриване трябва да има думата „privacy“ в полето за тема.

Така че помислете два пъти преди да предоставите някакви данни за вас на частна компания (а през нея и на кой знае кой още) заради някакъв забавен ефект върху снимките ви, който след два дни ще сте забравили. А и честно, погледнете тази снимка... Нима ви се струва хубава...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град