новини детски

Начало | новини детски | Само на 2-ри април ви подаряват книга, ако прочетете 2 страници от нея

Само на 2-ри април ви подаряват книга, ако прочетете 2 страници от нея

Аз детето | 2011-04-01

Само на 2-ри април ви подаряват книга, ако прочетете 2 страници от нея

На 2 април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен. С неговите красиви и мъдри приказки израстват поколения деца по целия свят. Ето защо през 1967 г,. по решение на Международния съвет за детската книга (IBBY), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Идеята е този специален празник да провокира любов към четенето у децата и обществото да обърне внимание на детските книги и проблема за грамотността.

В България Международният ден на детската книга съвпада с инициативата на БНТ „Малкото голямо четене“, която ще избере любимата детска книга на българите. За повишаването на интереса към четенето и популяризирането на детската книга библиотеките провеждат „Маратон на четенето“, а Асоциация „Българска книга“ организира национална кампания Походът на книгите, която ще протече от 2 април (Международния ден на детската книга) до 23 април (Международния ден на книгата и авторското право). В този период ще има четения в различни детски градини, училища и библиотеки, известни личности ще представят любимата си детска книга, ще се организира двудневен детски базар в София.

Книжарници „Хермес“ участват в националната кампания „Походът на книгите“, като в периода 2–23 април организират наситена с прояви културна програма. От 12 до 15 часа на 2 април, събота, във всяка от книжарниците на издателството стартира Маратон на четенето. В обособени зони за четене ще бъдат изложени книги, подходящи за деца до 16 години. Всяко дете, което желае да участва, си избира една от подбраните книги и след като прочете 2 страници на глас, я получава като подарък. Най-малките почитатели на книгата, които все още не могат да четат, също ще получат подарък книга, ако техните родители или наставници им прочетат 2 страници от желаната книга.

Във всяка книжарница от веригата – в Пловдив, Стара Загора, Русе и Видин – начало на инициативата ще постави популярна личност, свързана с културния живот на съответния град. Допълнително на 2 април всички детски книги ще се предлагат с 10% отстъпка.

Български народни приказки за Деня на детската книга ще чете известната разказвачка Лозинка Йорданова



Коментари
2 коментара

Стейси , ,

Публикувано на 02.04.2011

Една чудесна идея на издателство "Хермес"! С пожелания следващата година да имат последователи и от други издателства за детска литература, както и в още градове в страната! Имам син на 11г и дъщеря на 10г , които предпочитат книгите пред компютъра и биха се зарадвали на такъв подарък! Още веднъж поздравления за издателството за тази прекрасна идея! С пожелания за много успехи и много нови книги!

Моника Михова, 10 г.,

Публикувано на 03.04.2011

Защо няма в Бургас такава кампания аз съм огромна почитателка на книгите и бих се зарадвала от тази награда

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град