новини детски

Начало | новини детски | С розови фланелки срещу тормоза в училище

С розови фланелки срещу тормоза в училище

Аз детето | 2022-02-21

С розови фланелки срещу тормоза в училище

Последната сряда на месец февруари в различни страни по света се отбелязва като Ден за борба с тормоза в училище. Нарича се още „Ден на розовата фланелка“. Идеята е от 2007 година в Канада. Тогава две канадски момчета решили да подкрепят свой съученик, който бил тормозен и подиграван заради розовата блуза, с която отишъл на училище. На следващия ден момчетата раздали 50 розови тениски на свои приятели и съученици, за да заявят своя протест срещу тормоза и насилието. Много бързо инициативата става популярна по целия свят, а от 2012 година се отбелязва активно и в България.

По повод Световния ден за борба с тормоза в училище район „Студентски“ и 55-то СУ „Петко Каравелов“ са организирали флашмоб, озаглавен „Училище без насилие“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. С проекта се цели да бъде провокирано общественото внимание към проблема за агресията в училище. Събитието е с начален час 12 часа в 55-то СУ „Петко Каравелов“, ж. к. „Дървеница“, ул. „Дъбница“ 3.

За втора поредна година община Мъглиж и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организират кампания за отбелязване на Световния ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. На всички общински училища са раздадени стикери и плакати с послания срещу насилието и тормоза. Чрез своя опит, чрез своите преживявания и активно участие на 22-ри февруари, младите хора ще изразят своето безкомпромисно отношение към тормоза в училище, начините за справяне с него и своята съпричастност към световната кауза за борба срещу насилието.

В изпълнение на проект „Общувам и играя без агресия“ Центърът за обществена подкрепа на Сдружение „Детски селища България“ във Велико Търново от началото на февруари работи с третокласници и четвъртокласници в основните училища на град Дебелец и село Самоводене. Тренингите с децата са насочени към превенция на агресивното поведение в клас. Ден преди Световния ден на розовата фланелка, символизиращ детското „Не“ на тормоза, петдесет деца в Самоводене заявиха своето желание да „спрат обидите“, „да си казваме добри, а не лоши думи“, „да не се блъскаме по коридора“, „да не се бием“



Коментари
2 коментара

Ели , ,

Публикувано на 22.02.2017

Какво трябва да направиш ако са те тормозил и, но вече са спрели.

Ели , ,

Публикувано на 23.02.2017

До редакция : Какво трябва да направиш ако те тормозят ,а ако вече са спрели?

От редакцията: Здравей, това ще е доста дълго за обяснение, така че благодарим, че ни подсети. В близките дни ще напишем подобна статия. Но разбира се, най-основното, което трябва да направиш е да кажеш на родителите си или на учителката. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град