важните неща

Начало | важните неща | Русенчетата от различните етноси работиха заедно

Русенчетата от различните етноси работиха заедно

Христо Йорданов, 9 г., Русе | 2006-08-25

Русенчетата от различните етноси смятат, че равенството между хората е по-важно от религиите и социалното положение, които не са пречка за общуването между хората, е станало ясно по време на реализирането на проекта “Всички различни – всички равни”. Той е бил проведен в най-голямото училище в България – СОУ “Васил Левски”, от Агенция Източноевропейско развитие. Почти всички младежи, участвали в проекта, са заявили, че негативните типажи в обществото са лицемерите, некадърниците и комплексарите, а повечето смятат за стойностни качества човешкото достойнство и талантът.

Това се е изяснило по време на проведените през юни, юли и август семинари, дискусии, анкети и игри. Тогава е проличало, че младежите проявяват толерантност към нравите и обичаите на трите етноса и се гордеят с произхода си. Представителите на ромите са признали, че отричат традициите на етноса си за откупуване на булката, както и че все повече млади семейства са готови да позволят на децата си да продължат образованието си след 18-годишна възраст.

В рамките на проекта участниците са изработили обща рисунка от 40 части, организирали са и са провели концерт “Да празнуваме заедно”, подредили са изложба от сватбени и празнични дрехи на българи, турци и роми, както и на православни християни и католици.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град