За родители

Начало | За родители | Родителите на щастливите деца правят това!

Родителите на щастливите деца правят това!

Аз детето | 2017-08-14

Родителите на щастливите деца правят това!

Забелязали ли сте как родителството се е променило от времето, когато ние бяхме деца? Без значение какви са модерните методи за възпитание, всеки родител иска децата му да успеят и да бъдат щастливи. Ето какви съвети дават родителите на щастливи деца.

Прекарват време заедно

Децата забравят какво сте им купили, но никога не забравят времето прекарано заедно. Например, доказано е, че топла връзка с бащата се отразява върху способността за създаване на близки и щастливи взаимоотношения в зрелите години.

Хранят се заедно

Учените са установили, че колкото по-често семейството се храни заедно, толкова по-малка е вероятността детето да страда от депресия и суицидни мисли в бъдеще. Тези деца имат и по-позитивен мироглед от децата, които не вечерят или обядват толкова често с родителите си.

Учат децата си да се грижат за другите

Важно е да научите децата да се грижат едно за друго и да бъдат благодарни на тези, които им помагат. Проучвания показват, че хората, които показват благодарност, са по-склонни да помагат, да прощават и са по-състрадателни.

Учат децата си да анализират и да се справят с проблеми

Имайте доверие на детето и го оставете само да решава. Започнете с нещо малко: оставете ги да избират какво да носят и какво да ядат за закуска. Слушайте внимателно, ако детето е решило да сподели проблемите си с вас и му помогнете да вземе правилното решение.

Помагат на децата си да развият комуникативни умения

Децата, които развиват социални умения още от детската градина са по-способни да отидат в университет и да имат добре платена работа. Несоциалните деца са склонни да развият криминално досие и да злоупотребяват със забранени субстанции.

Избягвайте стреса

Проучванията доказват, че чувствата на майката се отразяват върху останалите членове на семейството. Емоционално стресираните родители несъзнателно карат децата си да се чувстват по същия начин.

Работят върху взаимоотношенията с децата си

Децата се учат на грижа и уважение, когато се отнасят към тях по този начин. Прекарвайте повече време с децата си: четете им преди лягане, говорете с тях и слушайте винаги, когато искат да споделят.

Те не крещят и не бият децата си

Боят никога не помага, що се отнася до поведението на децата. Децата, които никога не са търпели емоционално насилие са по-малко депресирани, уважават чуждите гледни точки и имат добра памет.

Те са модели на подражание за децата си

За да могат нашите деца да ни уважават и да ни се доверяват, трябва да приемем собствените си грешки и недостатъци. Трябва да сме честни, да уважаваме чуждите гледни точки. Това не означава, че трябва да сме перфектни.

Не съдят, а насърчават с „опитай пак“

За да насърчим децата ни да развият желанието да се развиват, не им казвайте, че това ще се случи заради естествените им способности. Обяснете им, че усилията също са важни.

Помагат на децата си да се справят с негативните емоции

Помогнете на децата си да разберат емоциите си и ги научете да говорят за тях. Покажете им този лесен трик, чрез който да се справят с прекалено силните емоции: трябва да спрат за момент, да си поемат дълбоко дъх през носа, да издишат през устата и да преброят до 5.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град