новини детски

Начало | новини детски | Роботите Финч завладяват библиотеките в страната и учат на програмиране

Роботите Финч завладяват библиотеките в страната и учат на програмиране

Аз детето | 2017-10-11

Роботите Финч завладяват библиотеките в страната и учат на програмиране

Казвахме ви, че библиотеката е вълшебно място, но сигурно много от вас все още не ни вярват. Сега вече няма как да не ни се доверите, след като сред множеството прекрасни книги някъде между рафтовете ви очакват и едни супер готини роботчета на име Финч, които не са дошли, за да завладеят света ни, а за да ви научат как се програмира. Роботчетата могат да бъдат намерени в регионалните библиотеки на Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен, Димитровград.

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществените библиотеки ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин. Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки.

Финч е нов робот за обучение по компютърно моделиране и информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането.

Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения. Това е урок, който трябва да научи всеки ученик, ако планира да програмира компютри, роботи или всякакви компютризирани технологии. Роботите се използват в много училища по света, а сега вече са и в България. Целта е нашите ученици не просто да използват технологиите на бъдещето, но и да ги изграждат.

За повече информация кога точно се провеждат заниманията посетете библиотеката във вашия град и попитайте! Защо не накрая да си тръгнете и с някоя интересна книга!

Снимки: БТА



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град