новини детски

Начало | новини детски | Пускат ретро пътешествия с влака „Баба Меца“ за Лазаровден и Цветница

Пускат ретро пътешествия с влака „Баба Меца“ за Лазаровден и Цветница

Аз детето | 2017-03-31

Пускат ретро пътешествия с влака „Баба Меца“ за Лазаровден и Цветница

За първи път Холдинг „Български държавни железници“ и Министерство на туризма стартират съвместен продукт за железопътен туризъм. С най-мощния парен локомотив в Европа – Баба Меца ще има две атракционни пътувания за Лазаровден и Цветница по маршрут от София до Кюстендил и обратно и до Черепишки манастир, съобщават от Министерство на туризма.

Първият туристически пакет с ретро локомотива Баба Меца е по маршрут София-Кюстендил. С подкрепата на Министерството на туризма, на гарата в Кюстендил пътниците ще бъдат посрещнати от програма и гидове, които ще помогнат на всеки гост да се отправи към забавление, което го интересува. На гарата пътуващите ще разполагат с достатъчно време да снимат уникалната машина.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е много по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност. Парният локомотив от серията 46.03, е най-мощният в Европа, а неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. След 55 години работа, Баба Меца спира да пътува. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от двама негови помощници и от 2015 година отново вози влакови композиции. Наречен е Баба Меца, заради огромните си размери и изключителна тяга. Върху неговото 150 тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.

Билети за атракционните пътувания могат да бъдат закупени от билетните каси на БДЖ в столицата. Цената на билет за отиване и връщане до Кюстендил със запазено място е 43,00 лв. Влакът ще спре на Радомир, където за половин час Баба Меца ще бъде технически обслужена и ще продължи към Кюстендил. За любителите на природата са предвидени две спирки: на Земен – за Земенски манастир и на Скакавица – за едноименния водопад. Тръгването от гара София на 8 април, събота, е в 8:55 ч., а връщането обратно към София е в 15:05 ч.

Цената за двупосочен билет до Черепишки манастир е 31,00 лв. Тръгването на 9 април, неделя, е в 9:30 ч. сутринта. Влакът ще пристигне на спирка Черепиш в 11:50 ч. Връщането ще е в 15:05 ч. Деца до 4 години ще се возят безплатно, но без запазено за тях място.

За допълнителна информация, обръщайте се на информационния телефон на БДЖ 0700 10 200.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град