забавна наука

Начало | забавна наука | Пумпалите крият цяла вселена от наука

Пумпалите крият цяла вселена от наука

Аз детето | 2018-11-05

Пумпалите крият цяла вселена от наука

Имате ли си любима играчка? Може би това е някое сладко и пухкаво плюшено животинче, което ви пази от лошите сънища или пък вашето PSP, което ви забавлява в скучните и тъжни моменти или пък някоя специална кола с дистанционно управление, която може да стигне навсякъде. Но чудили ли сте се на какво са си играли мама и татко, когато са били колкото вас. Дали любима им е била онази телевизионна игра, в която се слагат едни големи пластмасови кутийки и се свързва към телевизора? А може би е някоя любима сладка кукла? Замисляли ли сте се какво ще стане, ако пък попитате баба и дядо за любимата им играчка. Със сигурност те ще се сетят за много по-прости, но не по-малко забавни играчки, като прашка, гумени топки или пък едни малки зелени пластмасови човечета, с които ставаха страхотни битки и всичко зависеше само от теб. Ти им казваш какво да правят, а не те на теб, както е в доста от играчките сега. Има още една стара играчка, с която повечето деца по света са се забавлявали в един или друг момент от живота им. Тя се предлага с голямо разнообразие от форми и цветове, но си остава една и съща като цяло. Със сигурност и вие сте се забавлявали с нея поне веднъж, защото тя е толкова хитроумно измислена, че сигурно ще съществува поне още 100 години.

Сещате ли се за онова малко нещо, което можете да накарате да се върти и върти, сякаш имате някакви телепатични способности. Ние дори си правехме „битки“ с тези неща, за това кое по-дълго ще се върти. Точно така, говорим за пумпалите. Знаете ли, дори и в тях се крие много наука, във всичко около нас се крие наука и понеже знаем, че сте едни малки любопитковци, сега ще ви разкажем и каква наука точно е вплетена в тази стара и толкова готина играчка.

Всички знаете, че независимо от това дали сте завъртели пумпала с върха на пръста си или пък използвате конец за тази работа, в крайна сметка това чудо остава изправено и се върти дълго време, докато най-накрая лека по лека се забавя и отново пада на едната си страна. Първо трябва да ви кажем, че когато говорим за пумпала той е наистина, наистина стар. Никой не знае кога точно е бил измислен, но има голяма вероятност това да е станало преди хиляди и хиляди години. Възможно е дори първият пумпал да е нищо повече от жълъд търкулнат от любопитно дете. Предполагаме така, защото като го гледаме донякъде има форма на жълъд, не мислите ли? Ако сте играли с пумпал, много добре знаете колко е забавно и най-вероятно също толкова забавно би било и с жълъд. С течение на времето жълъдът бил заменен с дървена играчка, която приличала на него. В сравнение с модерните играчки пумпалът може и да изглежда нещо просто, но съвсем не е така. Физичните сили, които правят тази играчка толкова забавна ни дават кратък преглед върху доста сложна материя свързана с физиката. В действителност ако попитате някой учен физик как работи пумпалът, ще получите един завладяващ и доста дълъг отговор.

Ние тук обаче не сме физици, просто обичаме да четем различни неща и да си говорим с вас, така че ще разгледаме основното, без да навлизаме в сложните подробности. Когато хванете пумпала за върха и го завъртите вие му прилагате сила, която се превръща в кинетична енергия или енергия за движение. Докато се върти в изправено положение играчката прави това около една невидима ос. Има един принцип, който твърди, че тялото ще запази движението си на въртене стига други външни сили да не му въздействат. Само дето това е в една перфектна среда, в която тялото ще се върти завинаги. Но пумпалите не са перфектни – нито пък повърхността по която се въртят, така че тези несъвършенства позволяват на други сили, като триенето и гравитацията да влязат в играта. Затова сигурно сте забелязали, че пумпалите са направени така че да се въртят само на един малък връх, което да намали триенето получено от контакта с повърхността на която се намира. И все пак дори и по-малко, това триене бавно и полека забавя завъртането на играчката. Когато това се случи ще забележите, че в началото пумпалът започва да се клати, демонстрирайки друг научен принцип наречен прецесия.

Заради тази прецесия пумпалът започва да се накланя на една страна, което позволява и на силата на гравитацията да се включи в купона. И накрая пумпалът няма друг избор освен да спре.

Сега опитайте да завъртите някой пумпал и да видите, вече сами ще можете да познаете коя сила му действа и кога. Както виждате нищо в света не е толкова просто и безинтересно колкото изглежда, дори в една обикновена стара играчка се крие цяла вселена от наука.

Вижте още:

Лесни отговори на пет от най-важните научни въпроси, които искаме да разберем



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град