новини детски

Начало | новини детски | Пролетната ваканция си остава цяла, няма да бъде разделяна

Пролетната ваканция си остава цяла, няма да бъде разделяна

Аз детето | 2021-03-04

Пролетната ваканция си остава цяла, няма да бъде разделяна

Няма да има промяна в графика за ваканциите, обявиха от Министерството на образованието и науката. Пролетната ваканция за учениците от 1. до 11. клас ще бъде от 3 до 11 април (включително). За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април (включително).

Окончателното решение идва, след като миналата седмица на Отраслов съвет МОН, синдикатите и работодателските организации в образованието обсъдиха и се съгласиха с нов вариант за пролетната ваканция. Той предвиждаше времето от 3 до 11 април да стане учебно, като има други две, макар и по-кратки ваканции – от 18 до 21 март и от 29 април до 9 май. Идеята бе по този начин да се избегне „накъсването“ на седмицата след Великден, когато заради Гергьовден се получаваше два дни да са почивни, един – учебен, един почивен и пак един учебен. Според МОН по този начин учебните дни няма да са ефективни и промяна на графика би дала възможност за по-концентрирано учене.

След реакциите на родители, че се прави промяна в последния момент, което обърква семейни планове, министър Красимир Вълчев даде дума новият вариант да бъде обмислен отново, преди да бъде издадена заповед. Решението от днес слага край на обсъждането кога и как е по-удачно да почиват учениците.

Photo by note thanun on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град