новини детски

Начало | новини детски | Пример за всеки: 15-годишно момче дарява книги на библиотеки в нужда

Пример за всеки: 15-годишно момче дарява книги на библиотеки в нужда

Аз детето | 2016-10-20

Пример за всеки: 15-годишно момче дарява книги на библиотеки в нужда

Сигурно веднага ще си кажете, че това не е кой знае какво геройство и че много хора даряват своите книги на някоя библиотека, при това такова нещо се случва всеки ден, но не бързайте да отписвате историята на 15-годишния Кирил толкова бързо. Тя е наистина впечатляваща и може да служи като пример за всеки един от нас.

Кирил Балдев е едно обикновено момче на 15 години, което живее в пазарджишкото село Звъничево. Той много обича да чете книги и прекарва почти цялото си свободно време в читалнята на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик. Обича да седи там и да чете, да научава нови неща и да си говори с библиотекарките. Те също обичат Кирил, за тях това е най-умното и мило момче, което са срещали. Гордеят се с него, защото малко от децата ходят толкова често в библиотеката. Когато не е там Кирил учи в пазарджишката математическа гимназия „Константин Величков“, както виждате съвсем обикновено момче, което обича да чете книги, но тук обикновеното в него свършва. Кирил е от дом за деца и знае какво е да нямаш, често няма пари, дори и за необходимите му учебници и въпреки това казва, че най-приятно му става, когато дава на хората. Той вече е намерил своето призвание – да се занимава с благотворителност и добри каузи.

Резултатите от една от тях вече са налице. Благодарение на усилията на Кирил, библиотеката в Пазарджик, както и тези в село Костенец имат попълнения от нови книги. И двете библиотеки много се нуждаели от нови книги, с които да попълнят фонда си – ученическа и детска литература. Пуснали молба за помощ в местните вестници и интернет, но никога не очаквали, че на тяхната молба ще откликне точно 15-годишният Кирил. За изненада на всички само за няколко седмици момчето успяло да събере не само необходимите им около 500 тома книги, а 2100 тома книги, които с радост дарил на двете библиотеки.

В момента Кирил провежда и друга акция Събира книги за читалището в родното си село, а през това време продължава да чете и да дава добрия си пример. Той съветва тези, които имат много, да го раздават на другите, защото те се нуждаят повече от нас и дава пример със самия себе си, че няма много в живота, но пак сее добрина. За него важното е човек да има добро сърце, независимо какъв е и откъде идва. Без излишен шум той ежедневно помага на хората около себе си. Кирил се включва в редица благотворителни дейности.

„Гордея се, че мога да помогна на библиотеката в Пазарджик, в която ходя да науча нещо ново, да изгледам някой филм или просто да си поговоря с някой от библиотекарите там“, казва той.

Кирил споделя, че и занапред ще продължи да помага на всеки, който има нужда и се надява много повече хора да последват неговия пример.

Източник на информацията: uspelite.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град