любопитно

Начало | любопитно | Пригответе се да изкачите 11 674 стъпала!

Пригответе се да изкачите 11 674 стъпала!

Аз детето | 2020-11-19

Пригответе се да изкачите 11 674 стъпала!

Когато трябва да стигнеш от точка А до точка Б, но точка Б е на няколкостотин метра по-високо от точка А, какво правиш? Ако си като много други хора, можеш да потърсиш най-близкия асансьор или ескалатор. Ако обаче искаш някакво страхотно кардио (упражнение за сърцето), може да поемеш и по стълбите. Няколко стъпала със сигурност ще накарат сърцето ти да бие малко по-бързо, пък и мускулите на краката ти също ще потренират. Но какво ще стане, ако трябва да стигнеш до върха на небостъргач? Освен ако не си професионален спортист, катеренето на стотици стълби може да е прекалено трудно предизвикателство. Ето защо високите сгради имат асансьорни системи за бързина и удобство.

Всичко това мислене за стълби ни накара да се попитаме коя ли е най-високата стълба в света. Дали най-високата стълба в света води до върха на небостъргач? Не! Води към върха на планината в швейцарските Алпи. Тази планина – Низен в Швейцария – е известна като „Швейцарската пирамида“ заради уникалната си триъгълна форма. Железопътна линия те отвежда на 30-минутно пътуване до върха на планината. Успоредно с тази железопътна линия е построено най-дългото стълбище в света. То е дълго над 3 километра и е съставено от общо 11 674 стъпала! Сертифицирано е като най-дългото стълбище в света от Книгата на световните рекорди на Гинес. Поради опасения за безопасността, стълбището обикновено е затворено за обществеността и остава достъпно само за работници, които трябва да ремонтират железопътната линия. Пък и ние не се сещаме за толкова луд човек, който би искал да изкачи 11 674 стъпала. Вие не искате, нали? Въпреки това всяка година през юни стълбището е отворено за „Niesen Treppenlauf“.

„Niesenlauf“ е ежегодно състезание по най-дългата стълба в света. Състезанието е ограничено до 500 участници, повечето от които се регистрират повече от година предварително. Най-бързо качилите се хора са успели да го направят за един час и две минути за мъжете и един час и девет минути за жените. Сигурно си мислите, че за три километра това изглежда твърде бавно, но не забравяйте, че това е качване на стълби. Много по-лесно и бързо се върви по равна повърхност.

Ако сте заинтересуван и от по-кратък преход, който все пак предлага невероятна гледка, тогава по-добре помислете за „Хайку стълбите“ на Хавайските острови. Известни като „Стълбата към небето“ тя има почти 4000 стъпала, които се простират на около 1 километър нагоре по тесен хребет до връх на който е построена радиокомуникационна кула през Втората световна война и която още си е там и е нещо като местната забележителност. Всъщност е забранено да изкачвате „Хайку стълбите“ по съображения за безопасност, но много хора го правят всяка година така или иначе. Поемат този риск, защото твърдят, че изкачването е вълнуващо и предлага невероятни гледки!

Снимки: Pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град