За родители

Начало | За родители | Приемът на първокласници в София започна

Приемът на първокласници в София започна

Аз детето | 2018-04-16

Приемът на първокласници в София започна

Кампанията за прием в първи клас в училищата в София започва днес. Родителите на децата, които през септември ще са в първи клас, вече могат да подават документи в желаните училища. Срокът е до 16 май. С новата наредба за прием в първи клас се въвежда принципът на уседналост и така най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. Повече точки носят и братя или сестри, които учат в желаното училище. Напред в класирането са и деца с трайни увреждания, с починали родители, от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или които живеят в граничен на училището район, също получават по-висок шанс за прием.

Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията. Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата. В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца. Според план-графика, публикуван на сайта на регионалния инспекторат по образование в София, първото класиране за приетите първолаци ще бъде публикувано на 4 юни в 17 часа. От 5 до 7 юни ще продължи записването, след което ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Пред БНТ заместник-кметът Тодор Чобанов каза, че системата е на база всеобщата нужда на града, но няма как да удовлетвори абсолютно всеки. Според него 7-8 училища ще са по-натоварени в приема, но за сметка на това в други ще останат свободни места. Той добави, че дори и да не са приети в най-желаното училище, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град