новини детски

Начало | новини детски | Престижна награда в конкурс за опазване на река Дунав спечелиха ученици от Тетевен

Престижна награда в конкурс за опазване на река Дунав спечелиха ученици от Тетевен

Аз детето | 2019-02-07

Престижна награда в конкурс за опазване на река Дунав спечелиха ученици от Тетевен

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи днес награда на участниците от България, които спечелиха второ място в международния конкурс „Майстор на изкуството на Дунав 2018“, съобщават от агенция „Фокус“. Учениците от екоклуб „Зелени идеи за туризъм“ към СУ „Георги Бенковски“ в Тетевен печелят престижната награда от състезанието организирано между страните към Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Победителите бяха оповестени в рамките на 21-ата редовна среща на Международната комисия за опазване на реката проведена на 11 и 12 декември 2018 година във Виена.

Учениците от екоклуба са отличени с втора награда в категорията видеоклип, като са се състезавали с още 110 училища. Отличеното им видео е на тема „Почистване и зарибяване с пъстърва на р. Бели Вит за по-здравословен Дунав“. За награда те получиха камера от организаторите на инициативата, а от името на министъра – раници, федербал и материали на екологична тематика за всеки от учениците, които са в 9 и 12 клас.

„Поздравявам ви за инициативата по почистване на реката – с вашия пример сте показали, че когато си почистил, после пазиш природата. Вие успешно сте приложили подхода учене чрез практика в опазването на околната среда“, каза министър Димов. Той изрази надежда, че те ще имат принос в прилагането на принципите на кръговата икономика в тяхното кариерно развитие. Ръководителят на клуба и учител по английски език в училището Лора Йорданова разказа, че нейните възпитаници участват в инициативата по почистване и зарибяване на река Вит за трети път, а идеята за филма се е зародила сред децата докато са снимали по време на екоакцията.

Основните цели на клуба са придобиване на знания за отговорното отношение към природата, устойчив екотуризъм, обогатяване на знанията и компетенциите на учениците, умения за работа в екип, изграждане на отношение към околната среда. Сред другите дейности на клуба са съставяне на правилник с добри практики за зелено пазаруване, рециклиране и провеждане на екоучилище в с. Рибарица, както и редовно почистване на р. Бели Вит.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град