зоокът

Начало | зоокът | Преди да си вземете домашен любимец: още особености на най-популярните животинки, които трябва да знаете

Преди да си вземете домашен любимец: още особености на най-популярните животинки, които трябва да знаете

Аз детето | 2019-02-15

Преди да си вземете домашен любимец: още особености на най-популярните животинки, които трябва да знаете

Знаете ли, че хамстерите се разболяват лесно от диабет ако строго не следите храната им, а че големите папагали хапят доста силно, когато са ядосани? Често в интернет можеш да намериш куп информация за различните породи кучета и котки, както и какво ядат папагалите и точно колко, но често съзнателно или не, много хора пропускат да напишат, че дори и най-пухкавите зайчета си имат някои особености, които може и да не ви се харесат и да ви сварят много изненадани. Ние знаем, че и най-сладкото животинче си има своите „навици“ и инстинкти, които не може да пренебрегне и за които трябва да сме подготвени. Затова тук умишлено няма да казваме положителните страни на най-популярните домашни любимци, които всички знаем, а ще ви кажем кои са лошите неща, които можете да очаквате, ако изберете определеното животинче. Естествено имайте предвид, че ако сте готови да се грижите за него те ще бледнеят пред обичта, която животинчето ще е готово да ви даде. И все пак – е хубаво да знаете, за да не останете неприятно изненадани.

Чинчила

С дългите си мустаци и щръкнали уши чинчилите определено са много готини, но ако сте готови да се грижите за точно такъв домашен любимец, трябва да сте готови да отделите и половината си стая, а също и една стена. Да, клетките за чинчили трябва да са толкова големи, за да са те здрави и щастливи. Освен това се пригответе и за много шум... най-вече през нощта. Те са нощни животни и обичат да си играят главно тогава, през деня пък поспиват! Освен това животинчето не само, че се нуждае от специална храна, но и от къпане, пясък и специални клони от дървета (защото не всички са подходящи). Пък и в случай на горещо лято трябва да измислите система за охлаждане на чинчилата, защото тя трудно понася температури над 27 градуса. Запомнете и че макар козината на животинчето да е много мекичка и приятна на допир, те всъщност никак не обичат да ги галят и пипат и след всеки опит от ваша страна ще има бягане или неистово чесане.

Хамстер

Идва в дома ви като малко сладко и добродушно животинче. Но хамстерите всъщност са доста агресивни на моменти и хапят. А и когато са ядосани или раздразнени, което се разбира трудно преди да те ухапят, няма и лесен начин да ги успокоиш бързо. И с храненето на тези животинчета също така трябва много да се внимава. Макар те с удоволствие да похапват всякаква храна, трябва да внимавате с плодовете и лакомствата, защото лесно могат да се разболеят от диабет.

Големите папагали

Големите папагали като корели, жако, какаду – определено са много забавни, умни и се привързват към собствениците си. Толкова много ги обичат, че ако не им обръщате достатъчно внимание те ще станат раздразнителни и ще започнат да правят бели, само и само за да им обърнете внимание. Освен това папагалите доста ще нарушат чистотата в дома. Когато се хранят въобще не са едни от най-чистите животни, а и често обичат да разпръскват храна – просто ей така. Смятат го за забавна игра! Така че пригответе се за доста повече чистене. И внимавайте, когато са ядосани или раздразнени папагалите хапят и ако ви ухапе вълнисто папагалче няма да изпитате нещо повече от леко убождане, но при по-големите натискът на човката е доста по-силен и понякога се получават дори и леки рани. Не на последно място помнете, че повечето големи папагали имат много остър и силен глас и като са много емоционални, издават доста силни и понякога не чак толкова приятни пискливи звуци.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град