новини детски

Начало | новини детски | Пореден успех за български ученици: този път на олимпиада по физика в Лисабон

Пореден успех за български ученици: този път на олимпиада по физика в Лисабон

Аз детето | 2018-07-31

Пореден успех за български ученици: този път на олимпиада по физика в Лисабон

От 21 до 28 юли 2018 г. португалската столица Лисабон бе домакин на най-голямото и важно състезание по физика за ученици – Международната олимпиада по физика, 49-о издание. В състезанието участваха над 400 ученици от 90 държави от целия свят, сред които и България. Държавата ни е една от страните учредителки на МОФ още през 1967 г. и всяка година резултатите на националния ни отбор сами говорят за добрата целогодишна подготовка. Тази година физиците добавиха още 3 медала и 2 почетни грамоти към постиженията, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Към 2018 г. българските ученици са спечелили общо 122 медала (14 златни, 40 сребърни и 68 бронзови), както и 61 почетни грамоти.

Националният отбор по физика този сезон бе в следния състав и завоюва отличията:

  • Георги Александров, 11 кл., СМГ, София – сребърен медал;
  • Иво Петров, 10 кл., СМГ, София – сребърен медал;
  • Стефан Иванов, 11 кл., ППМГ, Бургас – бронзов медал;
  • Руско Русков, 12 кл., АЕГ, Бургас – почетна грамота;
  • Владислав Стефанов, 12 кл., МГ Плевен – почетна грамота.

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни – теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за 5 часа) и практически (една или две задачи с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд. Четирима от физиците на IPhO бяха част и от отбора за Европейската олимпиада по физика в Русия през май, откъдето всеки от петимата състезатели се завърна с медал.

Нашият отбор няма участник без някакво отличие. Всяка неделя посещавам школа по физика. Една седмица се готвя на подготовката на разширения национален отбор, също така се подготвям сам вкъщи. Предпочитам науката и научния метод. Потвърждаването или отхвърлянето на хипотезите ни е единственият начин да си обясним света, останалото са празни приказки“, отбеляза един от финалистите на олимпиадата Георги Александров пред Bulgaria ON AIR. Повече за олимпиадата и какво е чувството да спечелиш вижте във видеото!





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град