зоокът

Начало | зоокът | Половин век по-късно: Къдроглаво пеликанче се излюпи у нас извън Сребърна

Половин век по-късно: Къдроглаво пеликанче се излюпи у нас извън Сребърна

Аз детето | 2016-06-06

Половин век по-късно: Къдроглаво пеликанче се излюпи у нас извън Сребърна

За пръв път от 60 години насам къдроглаво пеликанче се излюпи в блато Песчина на остров Персин (Белене). Това е голямо природозащитно събитие, тъй като къдроглавите пеликани са световно застрашен вид и колонията на остров Персин е новосформирана, обясняват еколозите.

Екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е успял няколко пъти да види малкото, надигащо се от гнездото, под зоркия поглед на възрастната птица.

През април птици от вида заеха една от наколните дървени платформи в блато Песчина в Природен парк „Персина“, изградени от БДЗП и дирекцията на парка. Първата платформа в парка е изградена през 2010 г., впоследствие са изградени още две. Оттогава насам доброволците ги ремонтират и подновяват всяка година, работейки в трудните условия на Беленските блата.

Досега единственото гнездовище на този рядък вид у нас бе в езерото Сребърна. Сформирането на втора гнездова колония увеличава шансовете на вида в България да оцелее, защото, когато е концентриран на едно място, е много уязвим от всякакви заплахи, например болести, екстремни климатични явления, подчертават експертите от дружеството.

В момента още десетина двойки къдроглави пеликани мътят. На същата платформа са свили гнезда и мътят и 3-4 двойки розови пеликани – вид, който се счита за изчезнал като гнездящ в нашата страна съгласно Червената книга. Това прави успеха още по-значим от природозащитна гледна точка. Следващите седмици се очаква излюпването на малките. Екипът на дружеството продължава да следи ситуацията около колонията и се надява да регистрира и излюпването на розовите пеликани.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град