спорт

Начало | спорт | Полезни съвети за добро зимно прекарване навън

Полезни съвети за добро зимно прекарване навън

Аз детето | 2017-01-17

Полезни съвети за добро зимно прекарване навън

Доказано е, че зимните спортове са едни от най-обичаните в света! Това съвсем не е случайно. Все пак зимните спортове могат да се практикуват само през зимата, когато има сняг, иначе нямаше да се наричат така. Ето например, баскетболът също е интересен, но баскетбол можете да играете през цялото време. Навън, когато е топло или в зала, когато е студено. Можете да карате колело също през цялото време, освен, когато е снежно. Но да ви признаем ние сме виждали хора да карат колело дори при снежна покривка. Не че ви го препоръчваме, но им се получаваше добре. Докато пързалянето с кънки или пък особено с шейна могат да се правят само и единствено през зимата и то когато е натрупало достатъчно количество сняг. (Да, това също е спорт!) Каквото е времето сега? Сигурни сме, че не сте пропуснали да покарате шейна или кънки на лед, нали? А може би заедно с родителите ви си падате по по-екстремни неща и дори са ви водили да карате ски или сноуборд. Това също може да се прави само през зимата, а и е просто невероятно. В забавленията обаче често не усещаме как трябва да се пазим! Затова днес сме ви приготвили няколко лесни и полезни съвета, които ако спазвате, зимата ви и приключенията през нея ще бъдат незабравими само в хубавия смисъл на думата.

Свободно падане

Поставяме този съвет на първо място, защото той е полезен не само при игра и спорт, но дори и при ходенето по заледени участъци. Най-добрият начин да не паднете е като не внимавате толкова много. Да, звучи странно, но това си е чистата истина. Просто трябва да ходите или пък да се пързаляте с кънките спокойно и въобще да не мислите как може да паднете. Ако мислите за това непрекъснато, то тялото ви се стяга, дори и несъзнателно и първо вероятността да паднете е много по-голяма, и второ: това, че сте очаквали падането въобще няма да ви помогне. Затова ходете и се пързаляйте спокойно. Опитни скиори съветват, че ако усетите, че падате то е добре да извиете тялото си така че да паднете настрани или по „дупе“. Това е най-безопасния начин.

Един съвет от нас пък е да не ходите там, където снегът е изринат. Напротив, хубаво е да ходите, няма значение дали просто се пързаляте с шейна в снега или сте на ски, където има повече сняг и т. Нар. пъртина или пътечка, образувана от стъпките на хората. По този начин дори и да паднете, ще паднете върху сняг, а не върху твърдата настилка, където снегът вече е изринат или разтопен.

Добра екипировка

Може и да ви се стори смешно, но освен топлите дрехи, както и задължителни шапка, шал и ръкавици, особено при карането на ски или сноуборд – трябва да имате и други задължителни неща. На първо място това е каската. При ските и всички подобни каската е просто задължителна. Дрехите също трябва да са избрани по-внимателно и да са от подходяща дишаща материя. Трябва да ви е достатъчно топло, но и не бива да се потите точно през зимата.

Следвайте правилата

Това отново важи най-вече за ските, но знайте, че ако не искате да сте изгубени в планината е задължително да се пързаляте само по предвидените за това писти. Има много хора, които не го правят, но те първо са възрастни и второ много добре знаят какво рискуват! Има си причина, поради която има само определени писти за спускане, които не носят толкова опасности. Специалистите знаят, че не всеки наклон е подходящ за спускане и крие много опасности, някои от които са да бъдете затрупани от сняг, но много сняг. Много важно е когато пък се спускате с шейна да проверите дали накрая на огромното нанадолнище няма улица или огромна дупка – сами се сещате защо. Трябва да знаете, че когато пък се целите със снежни топки не е препоръчително да целите лицата на приятелчетата си. Снегът може и да изглежда мек, но дори и само леко разтопен, докато сте го държали в ръката си може да е опасен за толкова чувствителна и непокрита част като лицето.

Вода

Никой не би се сетил, че през зимата трябва да пие много вода, но това си е така. Водата е необходима на човека по всяко време, така че не забравяйте да пиете вода дори и по време на зимните игри и запомнете, че соковете не се броят. Нищо не може да замени водата.

Топлина през зимата

Всеки знае, че не е лесно да си модерен през зимата – обемисти якета, ботуши, шапка, която закрива хубавата прическа. Въпреки това, ако искате да обърнете повече внимание на забавлението и по-малко на студа и настинката, то се обличайте топло!

Желаем ви приятни и забавни зимни игри!

Вижте още:
Зимата ще дойде – да приготвим кънките!
Основни съвети за безопасност при пързалянето с шейна, които всеки трябва да спазва
Шах върху лед



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град