новини детски

Начало | новини детски | "Походът на книгите" превръща април в месец на детската литература

"Походът на книгите" превръща април в месец на детската литература

Аз детето | 2015-03-31

"Походът на книгите" превръща април в месец на детската литература

На рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен и Международния ден на детската книга – 2 април, ще започне „Походът на книгите”, организиран от Асоциация „Българска книга”, чиято мисия е да насърчава четенето на книги от децата.

Официално началото на четвъртото издание на кампанията ще бъде поставено от кмета на София Йорданка Фандъкова на 2 април от 11:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. По повод честването на 210-годишнината от рождението на Ханс Кристиан Андерсен столичният кмет ще прочете приказката „Принцесата върху граховото зърно”.

Една от основните инициативи в рамките на тазгодишния „Поход на книгите” е срещата на най-малките с български писатели и поети. През първите дни в кампанията ще се включат Иван Христов, Теодора Димова, Катя Атанасова, Радостина Николова, Стефан Иванов, Златна Костова, Белослава Димитрова, Радослав Чичев, Благовеста Пугьова, Петя Кокудева, Кристин Димитрова.  Във втората половина на Похода децата ще имат възможност да чуят откъси от любими детски книги, прочетени от Надежда Радулова, Владимир Зарев, Федя Филкова, Иван Ланджев, Захари Карабашлиев, Богдан Русев, Екатерина Йосифова, Йордан Ефтимов, Яна Пункина, Мирослав Христов, Александър Шпатов, Емилия Дворянова, Тодора Радева, Зорница Христова, Марин Бодаков,  Васил Георгиев, Елена Алексиева.

Традиционно месец април минава под знака на детската литература. По време на „Походът на книгите”, между 2 и 23 април редица инициативи подкрепят мисията на кампанията за насърчаване на четенето сред децата. Едновременно с Похода, Българската Библиотечно-информационна асоциация организира „Маратонът на четенето”, който се провежда в библиотеки и читалища в цялата страна. В рамките на кампанията ще бъде връчена и единствената българска награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно”. „Походът на книгите” вдъхновява издателства, училища и детски градини в София и страната да организират свои самостоятелни събития, насочени към детската литература.

 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град