За родители

Начало | За родители | Подобрете връзката дете-родител с 3 прости стъпки

Подобрете връзката дете-родител с 3 прости стъпки

Аз детето | 2019-03-26

Подобрете връзката дете-родител с 3 прости стъпки

Животът, както знаем всички, изобщо не е перфектен и колкото и да се стараем да бъдем честни с децата ни, да не им се караме прекалено, но и да не ги оставяме да правят каквото си искат – почти никога не се получава идеално. Понякога е толкова трудно, че отношенията с децата ни в един момент могат да станат трудни и дистанцирани. Причините за това са толкова много, че дори няма да се опитваме да ги изброяваме. Въпреки че грешката за влошените отношения може и да не е изцяло наша, отговорността ни като родители е да „излекуваме“ отношенията си и да се свържем с децата си. Ето някои признаци, че връзката ви се нуждае от малки подобрения:

  • Има срив в комуникацията. Вашето дете не ви се доверява напълно и не е открито и честно в разговора.
  • Поведението на вашето дете е по-лошо и странно от обикновено.
  • Чувствате се емоционално изчерпани, след като прекарате известно време с детето си или не се радвате да прекарвате времето си с него.
  • Детето ви говори с неуважение и не слуша нито една ваша дума.
  • Дистанцирано е и не иска да споделя с вас почти нищо.

Ако дори само някой от тези признаци са налице, това означава, че имате проблем, който обаче лесно може да бъде решен с 3 прости стъпки!

1. Опитайте се да разберете каква е вашата роля в случилото се

Най-добрата първа стъпка е да си дадем сметка за проблема. Какъв точно е той и какво го е причинило. Може би просто сте били твърде заети, когато хлапето е искало да сподели с вас или може би не сте се грижили достатъчно за себе си и стресът ви е накарал да се почувствате несвързани и самите вие да се дистанцирате от него... Често се фокусираме толкова много върху проблемите, че не успяваме да признаем нашата собствена роля в създаването им. Ако самите ние изглеждаме на детето отдалечени, разсеяни, мрачни – това определено ще го принуди да не иска да говори с нас. Не забравяйте, че оценката не е предназначена да предизвиква вина; просто трябва да бъдем честни за нещата, които трябва да подобрим, за да говорим с децата си както трябва.

2. Поправете грешките си

След като сте разбрали грешката си е време да имате един наистина честен разговор с детето. Обяснете му, че сте намерили проблема във вас и помолете за прошка. Запомнете обаче, че това не е моментът да се изтъква вината на детето; всичко това е за вас. Освен всичко друго този подход ще бъде и един добър и лесен урок, как всеки от нас трябва да признава грешките си, за да бъде добър човек. Оставете обвинението „Не бих бил/а толкова строг/a, ако просто почистваше стаята си“ и вместо това поднесете искрено извинение за действията си като „Наистина съжалявам, че напоследък бях толкова строг/a с теб“.

3. Променете негативните модели и лошите навици при водене на разговор с детето

Ето тук думите се превръщат в действия. След като сте открили проблема и сте се извинили е време да направите така, че той повече да не се повтаря. Айнщайн е казал, че лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново, очаквайки различни резултати. Ако например писането на домашни винаги минава в караници и викове – следващия път не започвайте по същия начин. Предложете на детето малка награда ако си напише домашните или пък просто му обяснете, че това всъщност е важно за живота му. Децата често са по-умни и разбират по-добре отколкото подозираме, ако им го кажем спокойно и като на равни с нас. Ако пък например е трудно да отделите детето от екрана и електронните игри, вместо да обяснявате колко вредни са, предложете му семейна разходка навън. Ще видите колко бързо ще се съгласи и всъщност ще се радва да сподели с вас всичко, защото ще знае, че му обръщате специално внимание.

Снимка на Анастасия Гепп от Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град