новини детски

Начало | новини детски | Подкрепете любимите си книги и гласувайте за наградите „Бисерче вълшебно“ за 2017

Подкрепете любимите си книги и гласувайте за наградите „Бисерче вълшебно“ за 2017

Аз детето | 2017-02-15

Подкрепете любимите си книги и гласувайте за наградите „Бисерче вълшебно“ за 2017

Линиите за гласуване за най-добра детска книга в националната награда „Бисерче вълшебно“ 2017 бяха отворени в 15 часа на 15 февруари. Децата на възраст от 6 до 15 години включително могат да гласуват за любимата си книга онлайн на www.biserche.com до 22 април включително.

Проектът „Бисерче вълшебно“ цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а кампанията се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене „Аз чета“. В петото издание на наградата са номинирани 104 заглавия, издадени на български език през 2016 година и неприсъстващи в задължителните училищни списъци по литература. Книгите победители ще бъдат обявени на официална церемония в края на април, а кампанията ще бъде закрита с детски книжен празник в началото на месец май в Русе.

Няма промяна в броя на категориите спрямо предишното издание на наградата. Номинираните заглавия отново са разпределени в три възрастови категории, като най-много са в „Майстори“ (12-15 г.) – 40. В категорията за най-малките читатели, „Откриватели“ (6-8 г.), те са 29. По-опитните книжни пътешественици в категория „Мечтатели“ (9-11 г.) могат да избират от 28 заглавия. За трета поредна година в наградата присъства и специалната категория за интерактивни и мултимедийни книги „Иноватори“. В нея са номинирани 7 книги, издадени у нас през 2017 г.

Организаторите отново дават възможност за колективно гласуване от учители и библиотекари, които искат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга. По традиция всички номинирани издания от българските автори ще бъдат изпратени в най-голямата детско-юношеска библиотека в света – Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен, за да се състезават за място в престижния каталог White Ravens. Тази инициатива бе възобновена през 2015 г. от фондация „Детски книги“ след повече от 10-годишно прекъсване.

За втора поредна година фондацията организира и съпътстваща посланическа кампания „Активните бисерчета“, чийто старт ще бъде даден на 7 март 2017 г. в Панагюрище. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца. В рамките на „Активните бисерчета“ те могат да покажат, че са лидери на мнение сред връстниците си, като ги призоват да четат и да гласуват за любима книга.

В активния период на гласуването, като съпътстващи събития ще бъдат организирани срещи с читатели в училища, библиотеки и читалища в София и страната за разясняване целите на наградата, механизмите за гласуване и запознаване с номинираните заглавия. Организаторите обещават още много допълнителни помощни материали за учители и библиотекари, които ще могат да бъдат открити на www.biserche.com.

На сайта ще откриете и повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017 и правилата за участие.



Коментари
2 коментара

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 16.02.2017

Най любимата ми книга е ,, Дневникът на един дръндьо,, ,,Дневниците на загобенячката,,

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 16.02.2017

И др.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град