История

Начало | История | По пътя на най-стария писмен текст в Новия свят

По пътя на най-стария писмен текст в Новия свят

Аз детето | 2013-11-27

По пътя на най-стария писмен текст в Новия свят

Антрополозите са учени, които изучават човешкото развитие и история, затова често им се налага да търсят и намират различни предмети, като дрехи, бижута и инструменти, на хора, живели много отдавна на нашата планета. И докато за нас тези неща са просто много стари и безинтересни предмети, то за учените са цял учебник по история. Изследвайки тези вещи, антрополозите понякога променят разбиранията за цялата история на човечеството.

Преди няколко дни те са направили точно такова откритие. Те вярват, че това, което са открили в Мексико е най-старият писмен текст, който някога е създаван в Новия свят. Предполага се, че хората, които са създали този текст са живели преди около 3 000 години. Много преди Христофор Колумб да пристигне в Америка.

Копаейки в каменна кариера, работници случайно забелязали доста странен камък – с издълбани символи по него. Те не се поколебали и веднага уведомили отговорника по културата в Мексико, който пратил група антрополози да изследват случая. Според тях този камък е бил гравиран от олмеките, древно мезоамериканско племе, което е населявало територията на днешно Мексико. Това племе съществува в продължение на хиляда години. За това време олмеките са се превърнали в своеобразна цивилизация, която създава най-необичайното изкуство в цяла Америка. Каменни човешки глави, необикновени олтари и издълбани каменни монолити са най-типичната част от тази култура. Необикновени са и техните малки фигурки изработени от нефрит.

„Всички наши проучвания безспорно доказват, че този каменен блок е изработен от олмеките“, казва д-р Стивън Хюстън, антрополог от университета Браун в Роуд Айлънд.

Д-р Хюстън, експерт по системите за писане в древните култури, казва, че откритието е вълнуващо „защото доказва, че олмеките са били грамотни и че са могли да четат и пишат“. Това е чудесно, защото ни разкрива още много неща от историята, за които досега дори не сме и подозирали“, казва Хюстън.
Експертите все още не знаят какво означава написаното, но не спират работата си по този въпрос. Според Хюстън, когато успеят да разчетат този „код“, това ще помогне много за разгадаването на общия пъзел на древната история и ще разкрие неподозирани от нас факти и събития от нея.

Снимка: Michael D. Coe



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град