спорт

Начало | спорт | Плуването – полезен, вълнуващ и много стар спорт

Плуването – полезен, вълнуващ и много стар спорт

Аз детето | 2017-01-30

Плуването – полезен, вълнуващ и много стар спорт

Плуването без съмнение може да бъде определено като един от най-красивите и увлекателни спортове, а и освен това е един от най-старите. Според открития, направени от археолози, първите изображения на хора, плуващи в басейн датират от II в пр. Хр.

Изкуството на плуването, както и неговото полезно действие за здравето е било оценявано от всички народи във всички времена. Смята се, че състезанията по плуване са започнали да се провеждат преди около 2000 години. По време на Римската империя са били създавани специални отбори, участниците в които са били задължени да владеят изкуството на плуването до съвършенство, а рицарите от средните векове често демонстрирали как може да се плува с броня.

През 1785 година в Париж е открито и първото училище по плуване.

Плуването не е само приятен спорт, но и много полезен. Благодарение на това, че то е доста безопасно, от гледна точка на получаването на различни травми, е полезно за всеки човек на всяка възраст. Дори строго се препоръчва на хора, страдащи от заболявания на гръбначния стълб, ставите и други. Когато човек плува, раздвижва всички мускули в тялото си, което има много благоприятен ефект за цялостното му здраве.

В момента плуването е много известен спорт в целия свят и се практикува в четири различни стила: бътерфлай, бруст и кроул по корем и по гръб. То е и спортът, от който се печелят най-много медали след леката атлетика.

Всички сме на мнение, че плуването е наистина невероятно полезен и приятен спорт и затова обобщихме и тези 8 ползи от него.
1. Може да е малко наивно, но ще започнем с това, че в басейна е приятно прохладно през лятото.
2. Полезно е за сърцето – много сериозен аргумент.
3. Полезно е и за гърба.
4. Помага за по-добра стойка и изправена походка – това е много важно, особено сега, когато повечето от хората прекарват все повече време пред компютъра и телевизора.
5. Факт е, че плувайки, човек си почива от грижите и релаксира. Комбинацията вода и физически усилия е много добра.
6. Забавно е и лесно може да се превърне от игра в сериозно занимание.
7. Ако имате желание, веднага може да се вкара състезателен елемент.
8. Плуването помага за развитието на тялото и може да бъде втори (поддържащ) спорт.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град