игри за навън

Начало | игри за навън | „Плени знамето!“ – играта, издържала повече от 60 години

„Плени знамето!“ – играта, издържала повече от 60 години

Аз детето | 2018-07-11

„Плени знамето!“ – играта, издържала повече от 60 години

Лятната ваканция вече е съвсем тук. За някои от вас тя започна, а за други е буквално зад ъгъла. Сигурни сме, че вече нямате търпение да се отдадете на любимите си занимания без да се притеснявате, че на другия ден сте на училище или пък имате домашни и определено без някой да ви го припомня и натяква често. Силно се надяваме и препоръчваме, тези ваши занимания освен всичко друго, да включват и игри навън. Лятото е времето да излизаме навън и така е било откакто свят светува. През другото време е или прекалено дъждовно, или прекалено ветровито, а за дъжда изобщо не искаме и да се сещаме. Така че сега е точният момент. По този повод ви предлагаме и една игра, с която можете да се забавлявате страшно много. Тя е така забавна не само заради самата нея, а защото включва и всички ваши приятели или дори вашите не толкова познати съседчета, а защо не и просто децата в парка. Точно така – за тази игра трябват много деца, но пък както е казал Мечо Пух: „Колкото повече... толкова повече!“ и толкова по-весело бихме добавили ние. Така че в горещ или не толкова горещ летен ден просто е време за игра навън, наречена „Плени знамето“. Тя е една от традиционните игри на вашите връстници от Америка и ако има нещо хубаво, което бихме могли да вземем оттам – това е то! Играта предлага много забава, не изисква почти никаква подготовка и се играе от много, много години...

Вярвате или не, „Плени знамето“ всъщност идва от едни по-далечни времена и от най-страшните войни в световната история. В действителност благодарение на това войниците знаят точно кога битката е приключвала – веднъж след като флагът на врага е похитен и двете страни считали битката за приключена. В Гражданската война в САЩ например дори е бил даден медал на този войник, който е успял да похити флага на противника. След това никой не знае как от военна битка това се превръща в игра, но тя е любима на децата в този континент повече от 60 години. Така че защо не опитате и вие?

Преди всичко, за да започнете играта, трябва да си намерите голямо пространство, което обаче да има поне дървета – затова казваме, че паркът е най-подходящ или просто място където има подходящи места за криене на малки неща. Що се отнася до това колко играчи може да има, това е без ограничение, стига двата отбора да са равни. Въпреки че най-малко с по пет човека в отбор би се получила най-добрата игра. След това трябва да разделите терена на части, ако можете нарисувайте линията с тебешир или просто сложете нещо, което да маркира ясно двете полета – лента, камък отстрани, пръчка, цветя. След това всеки отбор трябва да скрие знамето си в своето поле, ама много добре да го скрие и знайте, дори да нямате знаме, можете да го замените с почти всичко – плюшена играчка, стари дискове, дори плакат.

Всеки отбор получава по около пет минути да скрие знамето си, тоест най-добре е едновременно да скриете знамената си и играта започва. Очевидно е, че за да спечелите трябва да намерите знамето преди да намерят вашето и забележете, да го пренесете на своята част от полето. Ако докато сте в чуждото поле някой от противниковия отбор ви докосне, то вие трябва да отидете в „тъмницата“. Не се плашете, това е просто малко поле в ъгъла в голямото поле на съответния отбор. Веднъж пратени там, трябва да останете докато ваш съотборник не ви освободи. Няма ограничение за това колко пъти можете да отивате в затвора, стига да ви освободят, защото докато сте там, нямате право да правите нищо.

Това е всичко. Вече знаете правилата и можете да излизате и да се забавлявате – опитайте. Сигурни сме, че след като тази игра е издържала 60 години и е популярна и сега има защо!

Можете да играете и на:
Пазителите на обръчите
Ловци и дивеч
Морето се вълнува
Най-забавните игри за лятото



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град