За родители

Начало | За родители | Пет полезни фрази, с които веднага ще успокоите разтревожено дете

Пет полезни фрази, с които веднага ще успокоите разтревожено дете

Аз детето | 2016-07-29

Пет полезни фрази, с които веднага ще успокоите разтревожено дете

Всеки понякога е разтревожен. За съжаление това чисто човешко чувство и усещане не подминава и децата. И ако възрастните се тревожат за това как да платят сметките или къде ще остане детето през лятната ваканция, докато те са на работа, то децата се безпокоят за далеч по-маловажни неща... или поне за останалите изглежда така. Но за детето проблемът дали на вечеря ще получи торта или къде е любимата му играчка, или дали ще трябва да спи на тъмно тази вечер си е доста голям. Всеки, който се е опитвал да успокои разтревожено дете знае, че това често е доста трудно. Следващия път, когато изпаднете в такава ситуация, вместо да казвате „Ще се оправи!“ или „Не се тревожи за това!“ опитайте една от изброените по-долу фрази, които също са доста ефективни.

1. „Тук съм. В безопасност си!“

Безпокойството винаги прави така, че нещата да изглеждат по-лоши и по-страшни отколкото са в действителност. Затова тези думи, казани в подходящия момент, ще предложат на подрастващите истински комфорт и чувство за безопасност. В случаите, когато не сте сигурни какво точно трябва да кажете, тази фраза също много помага.

2. „Какво има? Разкажи ми!“

Дайте на детето си свободата да разкаже за всичко, което го вълнува без да го прекъсвате и без да го упреквате. Някои деца просто се нуждаят от време, за да изразят правилно мислите си. Не предлагайте веднага решения и не ги критикувайте. Повечето деца могат сами да се справят с определен проблем, след като изразят свободно мислите си и просто бъдат изслушани. Отделете им поне 10 минутки на ден за подобни разговори и детето ще расте много по-доволно и щастливо.

3. „Колко голям е проблемът, който те притеснява?“

Помогнете на детето да опише с думи важността на тревогите си и да си даде ясна представа за това как се чувства и колко е голям проблемът. То може дори да изобрази това, като използва ръцете си, за да покаже колко точно е сложно всичко това, което го тревожи.

4. „Можеш ли да го нарисуваш?“

Много деца не могат да изразят чувствата и мислите си с думи. В такъв случай ги насърчете да рисуват и да изобразят своите притеснения на хартия. Когато са готови погледнете рисунката и ги попитайте дали сега могат да обяснят какво са нарисували. Дори и без да им давате допълнителен съвет след това, вероятността те вече да са преборили тревогите си е много голяма.

5. „Нека да видим какво може да се направи“.

Всеки човек, независимо дали е дете или възрастен, понякога има чувството, че определено нещо няма как да се реши. Помогнете на детето да види различните начини за излизане от проблема.

Безпокойството и тревогата се проявяват по различен начин при всяко дете. Затова не всяка една от тези фрази би сработила, но не би имало нищо лошо да опитате, докато се получи. А най-важното за всеки един родител в такъв момент е да не се паникьосва. Просто изберете нещо от списъка и опитайте следващия път, когато вашият мъник се тревожи за него. В крайна сметка със сигурност ще намерите фразите, които са най-подходящи за него и които ще му вдъхнат спокойствие и ще го насърчат, защото само спокойното и уверено дете е щастливо дете!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град