спорт

Начало | спорт | Пет добри причини да започнете да спортувате още сега

Пет добри причини да започнете да спортувате още сега

Аз детето | 2016-10-31

Пет добри причини да започнете да спортувате още сега

Защо трябва да се спортува? Убедени сме, че знаете отговора на този въпрос – слушате го винаги от всички възрастни, а доста честичко и от нас. Отговорът винаги е, за да сте здрави. Това естествено е основната причина, но има и още много за които вярваме, че ще ви впечатлят и харесат много повече. За да не изместваме вниманието от най-важното, ето ги направо и петте причини, заради които да започнете да спортувате още сега!

1. Ще се представяте по-добре в училище

Не се шегуваме въобще, това е самата истина! Доказано е от хиляди проучвания от целия свят. Може би си мислите, че ако отделяте да кажем по един час дневно за спорт, това означава по-малко време за учене, но изследванията показват, че децата, които спортуват се представят много по-добре в уроците, тестовете, изпитванията от тези, които не го правят. Редовната физическа активност подобрява способността за запомняне на по-голямо количество информация за по-кратко време. Подобрява също и концентрацията, а както сами знаете, това е най-важното нещо в училище. Какво ще кажете да слушате урока внимателно и да го запомняте още в училище или само след едно-едничко прочитане от учебника. Тогава няма ли да имате повече време? Е, това може да ви го осигури само спортът!

2. Децата, които спортуват се научават по-лесно да работят в екип и да постигат целите си

Кой не иска лесно да постига всичко, което иска или поне да е целеустремен към мечтата си. Е, спортът помага и тук. Няма като с магическа пръчица да ви помогне да направите нещата, но ще ви научи на ценни житейски умения. Ще ви се наложи да играете със съотборници, с които да се разбирате лесно и разбира се да вкарате онзи гол или да спечелите тази точка. Тези умения в момента може да не ви се струват важни, но повярвайте на едни възрастни хора, които обичат да дават съвети, като някой стар мъдрец на върха на високата планина – след известно време ще сте благодарни, че ги имате.

3. Нямаше как да не го включим...

Спортът е полезен за здравето, само това ще ви кажем – другото по тази точка вече си го знаете!

4. Спортуването повишава самочувствието

Децата, които спортуват се чувстват по-уверени от своите връстници, които не го правят. Защо? Това е така, защото те имат по-високо самочувствие, което е полезно. Знаят, че правят нещо добро, нещо, което не всеки може и постигат целите си. Спортът също е приятна дейност, освен това е хубаво усещането, когато например вкараш победния гол и твоите съотборници се радват и се гордеят с теб, това също повишава самочувствието и то с основателна причина.

5. Спортът намалява стреса

Много от възрастните си мислят, че децата не изпитват стрес, ама това изобщо не е така. Голям е стресът дали ще се справиш на контролното, дали си научил достатъчно, дори и да не го разбираш. Още по-голям е когато учителят изненадващо каже: „Извадете по един лист!“. Така че всеки има нужда от намаляване на стреса, дори и вие. Също така спортът ви помага да се чувствате щастливи и подобрява настроението, не само заради веществата, които се отделят по време на спорт в мозъка, но и защото ви предлага приятно прекарване с приятели и дори възможност да се запознаете с нови такива.

Накрая запомнете, че не е нужно да се записвате някъде специално. Дори и да излезете навън и да играете на гоненица, криеница, футбол или баскетбол, това също е спортуване. Така че защо не започнете още днес – времето навън е доста приятно за целта!

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Пет причини да си водим дневник
Защо трябва да учим



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град