зоокът

Начало | зоокът | Паунът – птицата, която ме впечатли

Паунът – птицата, която ме впечатли

Василена Бобева | 2015-06-29

Паунът – птицата, която ме впечатли

Животното, по-точно птицата, която ме впечатли е паунът, който видях в зоопарка. Той има много хубава опашка. По нея има кръгчета, които приличат на очички.

Когато паунът разпери опашката си, тя става огромна. Мъжкият издава креслив звук и така привлича женските пауни. Те са по-малки и не са толкова красиви.

В миналото перата на пауните са служили за украса на шапки. Рицарите са ги използвали за храна. Ядели са ги пържени и са използвали и яйцата им. Даже са произнасяли рицарска клетва над тях.

Пауните са различни видове – има бели, зелени, сребърни, прасковени, индийски. Те са от семейство Кокошеви. Живеят в Азия, в горите. Хранят се със глухарчета, плодове, семена, марули. Живеят на стада – един мъжки с много женски. Мъжките пауни се бият помежду си до смърт, а победителят предвожда групата.

Женските пауни снасят яйца в ями в земята. След това ги мътят и се грижат за малките. За да се предпазят от леопарди и тигри, вечер спят по високите клони на дърветата.

Пауните могат да се отглеждат от хората във ферми. Така те стават почти домашни животни. В България също има такива ферми. Пауните са прекрасни птици и могат да станат домашни любимци.

Вижте още:



Коментари
1 коментар

Мария Христова , 10 г.,

Публикувано на 06.07.2015

Страхотен разказ!Браво!Шестгодишно дете да напише това е невераятно!Според мен тя трябва да бъде наградена!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град