новини детски

Начало | новини детски | Отново удължават ваканцията, този път заради снега!

Отново удължават ваканцията, този път заради снега!

Аз детето | 2017-01-06

Отново удължават ваканцията, този път заради снега!

Ваканцията на учениците в някои области е удължена до 11 януари 2017 г., съобщиха от просветното министерство. До момента е известно,че от 9 до 11 януари няма да има учебния занятия в областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополов град, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски.

В цялата Ямболска област също има тридневна ваканция до 11 януари включително. В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле – само на 9 януари. В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари. Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка. На 9 и 10 януари няма да се учи и в област Стара Загора, общините Велико Търново, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен и Угърчин.

Два дни няма да отварят училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград. Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. Два дни е допълнителната ваканция в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград. В община Добрич няма да ходят на училище от 9 до 11 януари включително, а в Тервел и Шабла – на 9 и 10.  В общините Сливен, Троян, Симеоновград, Дългопол, Нова Загора, Твърдица и Котел неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник).

За София-град все още няма информация от Столична община. По Закона за предучилищното и училищното образование, ваканциите се удължават със заповед на кмета на съответната община.  Тази информация постъпи в МОН до 17 часа.

Министърът в оставка Меглена Кунева призова кметовете да удължават ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари 2017 г. Това важи особено за средищните училища, до които достъпът е затруднен, както и там, където има проблеми с електроснабдяването и отоплението на класните стаи. Препоръката е с цел да се избегнат всякакви рискове за живота и здравето на учениците и учителите.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка МОН изисква от началниците на регионалните управления на образованието да са в постоянна връзка с кметовете на общини и директорите на училища, за да бъдат информирани навреме родители и ученици за възникнали проблеми. От РУО се очаква да подават информация в МОН по всяко време през предстоящите почивни дни.



Коментари
6 коментара

Алекс , 9 г.,

Публикувано на 06.01.2017

Само в трите ли области е удължена ваканцията възможно ли е да я удължат и в другите области.

От редакцията: Вече са повече от три, сега ще ги добавим. Нещата се развиват бързо заради снега. Ако се разбере за още ще добавяме и тях. :-)

Стефи Курдоманова , 10 г.,

Публикувано на 06.01.2017

във София-град ще бъде ли удължена ваканцията

От редакцията: За сега не.

Алекс , 9 г.,

Публикувано на 06.01.2017

Благодаря ви за отговора дано да обявят и в другите области

Даная Велкова, 12 г.,

Публикувано на 06.01.2017

Здравейте искам да попитам дали имате някаква информация и дали знаете дали ще удължат ваканцията в цялата страна, или са само тези които излизат във ваканция.

От редакцията: Здравей, за сега са само тези места. Кметовете и директорите на училищата трябвало да решат. Ако има нови ще ги добавяме тук. В неделя ще се знае дали ще има още места, където няма да се учи.

Вики,, , 14 г.,

Публикувано на 07.01.2017

Здравейте възможно ли е ваканцията да се удължи навсякъде или поне знаете ли дали има вероятност в област Смолян да я удължат.

От редакцията: Здравей, за съжаление няма как да знаем. Зависи от Министерството на образованието и най-вече от директорите на училищата, но следим информацията и ако се добавят нови населени места ще ги пишем тук. За сега за Смолян няма нищо. Но трябва да се изчака до неделя, за да се разбере със сигурност, защото някои от кметовете предпочитат да изчакат до неделя, за да преценят дали да обявят допълнителни неучебни дни. Това е, което знаем за сега.

Ипек Изетинова, 10 г.,

Публикувано на 08.01.2017

Ще има ли училище утре за град. Търговище

От редакцията: Здравей, както сме написали информацията за Търговище за сега е следната: Област Търговище Неучебни дни в общините Омуртаг и Опака са обявени 9, 10 и 11.01.2017г. Учебните занятия ще бъдат възстановени на 12.01.2017г. Това е, което се знае за момента.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град