Лаборатория

Начало | Лаборатория | Открий какво е статично електричество с пеперуда от хартия и един балон

Открий какво е статично електричество с пеперуда от хартия и един балон

Аз детето | 2019-07-23

Открий какво е статично електричество с пеперуда от хартия и един балон

Статичното електричество е нещо наистина фантастично! Това изречение може и да ви звучи като урок по физика от учебника, но нещото, което ще ви предложим е много повече. Ще ви покажем как да видите статичното електричество или поне да видите какво може да прави. Вече със сигурност сте го усещали. Казваме ви – така е. Случвало ли ви се е да сте ходили дълго по килима и да сте докоснали някого след това и нещо рязко да ви е накарало да махнете ръката си? А да чувате възрастните да казват „хвана ме ток от теб“. Ето това е статичното електричество, но то може да прави много по-интересни неща от това само да ни стряска. Особено ако му предложите малко хартия и балон.

Всъщност искате ли да накарате пеперуда от хартия да вдига и спуска крилата си, докато вие мърдате с балон, но дори без да я докосвате. Можете да го направите още сега. За целта ще ви трябват картон, салфетка, флумастери, ако искате да направите пеперудата по-красива, цветен лист хартия, надут балон, малко тиксо. Ето и как става всичко!

От салфетка изрежете крилата на пеперудата, а тялото направете от по-дебел лист хартия. За да е красива можете да ги докарате в едни и същи цветове, както и да нарисувате различни елементи на крилата, но внимателно, за да не ги скъсате. Разбира се можете и просто да изрежете формите от материалите, които имате у дома, пак ще се получи. Най-важното е да запомните, че тялото трябва да бъде малко по-дълго от крилата и да стърчи малко над и под тях.

Сега остава да поставите крилата по средата на парче картон, а тялото да поставите върху тях и да го залепите с малко тиксо за картона отгоре и отдолу. Помнете, че трябва да залепите само тялото, крилата трябва да останат свободни.

Време е и за самото забавление. Вземете надут балон, размерът няма значение и го потъркайте в косата си за около минута. След това го доближете до крилата на пеперудата, но без да ги докосвате и мърдайте бавно балона нагоре и надолу. Какво става с крилата... Те също се движат, нали? Това е то – статичното електричество. Ако искате да експериментирате и още опитайте да търкате балона и в други различни повърхности и вижте дали ще има същия ефект.

Как действа статичното електричество?

Обикновено един атом има равен брой протони и електрони. Електроните имат отрицателен заряд, а протоните имат положителен заряд. Привличат се противоположностите, така че когато материалите се търкат заедно и единият материал се зарежда отрицателно, а другият е положително зареден – се образува статично електричество. В случая, когато потъркахте балона върху косата си вие му „предадохте“ електрони. Когато отрицателно зареденият балон се доближи до положително заредената хартия, те се привличат един към друг, а привличането е толкова голямо, че леката хартия се движи към балона.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град