интересно

Начало | интересно | Открит урок по медникарство в Симитли

Открит урок по медникарство в Симитли

Аз детето | 2008-05-15

Открит урок по медникарство в Симитли

Повече от 50 деца присъстваха на открит урок по медникарство в Симитли. Той се проведе на 14 май 2008 г. в Медникарската работилница в града. Откритият урок беше съпътстван от изложба на медни предмети от българския бит. Това е първата инициатива, част от кампанията “Живо наследство”, която “Еврофутбол” провежда съвместно с Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Партньор в Симитли е “Младежката мрежа за развитие” в града.

Участниците в урока имаха уникалната възможност да се запознаят с тънкостите на занаята медникарство – как се взема прав лист, как се изчуква, украсява се ръчно с чука и се калайдисва, и как накрая слънцето блясва в съда.

Проектът за съхраняване на медникарството и калайджийството в Симитли цели да съхрани двата традиционни за града занаята. Той е насочен към предаване уменията на старите майстори при изработването на медни съдове на подрастващото поколение. За целта е организиран и курс, в който в продължение на два месеца над 15 момичета и момчета ще се обучават в изработване на котли, тави, тиганчета, казани, джезвета и др.

“Предаването на по-младото поколение на тези занаяти е от изключителна важност за съхраняването на местната идентичност”, заяви кметът на общината Апостол Апостолов.

Празникът на Симитли



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град