интересно

Начало | интересно | Откриха подводни вулкани, напомнящи на приказния Мордор

Откриха подводни вулкани, напомнящи на приказния Мордор

Аз детето | 2018-01-26

Откриха подводни вулкани, напомнящи на приказния Мордор

Геолози откриха край бреговете на Австралия район от подводни вулкани, напомнящи на Мордор от „Властелинът на пръстените“, съобщи порталът Tech Times, цитиран от БГНЕС. Откритието е направено от учени от университетите в Аделаида и Абърдийн и от австралийското Държавно обединение за научни и приложни изследвания (CSIRO). Използвайки данните, получени чрез триизмерно сеизмично отражение, изследователите са изяснили, че подводният ландшафт е създаден от 26 потока лава преди около 35 млн. години.

Дължината на тези потоци надхвърля 34 км, а ширината им достига до 15. Структурата се е образувала след изригване на вулкани, разположени на дълбочина до 300 м. Височината им е била от 60 до 625 м. Както съобщава на сайта си Университетът в Абърдийн, сега получените данни се използват, за да се разбере какво се случва с изригващите под водата вулкани. Един от авторите на изследването Ник Шолийлд каза, че като се използва информацията, получена в процеса на търсене на нефтени находища, е съставена подробна карта на тези древни потоци лава и е открит зашеметяващ вулканичен ландшафт, напомнящ илюстрации от „Властелинът на пръстените“. Заради разположението си, подводните вулкани се изучават трудно. Но използваната при изследването технология опростява този процес. Така е разкрит подводен ландшафт, оставал недостъпен в продължение на милиони години.

Мордор е географска област в измисления свят на Средната земя, описан в творбите на английския писател Дж. Р. Р. Толкин. Тя е Страната на Сянката, където властва Мрачният владетел Саурон.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град