любопитно

Начало | любопитно | Откриха мистериозна лилава топка на дъното на океана

Откриха мистериозна лилава топка на дъното на океана

Аз детето | 2016-08-21

Откриха мистериозна лилава топка на дъното на океана

Наутилус се гмурка край Нормандските острови до Калифорния и там пред погледите на изумените изследователи се появява непознат кръгъл обект с лилав цвят – това не е началото на най-новия филм за русалки, а самата истина. Изследователският кораб Наутилус е плаваща лаборатория оборудвана с камери, които могат да проникнат дълбоко под водата. От много дълги години учените го използват, за да разгадават дълбоко пазените тайни на подводния свят. Доскоро си мислеха, че вече са научили всичко и нищо не може да ги изненада. Ако намерят евентуално някое водорасло с по-различен цвят или някое малко организъмче – да, ще се развълнуват, но не и изненадат. Обаче са сгрешили и то много, защото се оказва, че подводният свят е толкова необятен, че няма да го опознаем дори след стотици години.

Наутилус се гмурка край Нормандските острови до Калифорния и там пред погледите на изумените изследователи се появява непознат кръгъл обект с лилав цвят. Учените изпадат в изненада, възторг и дори лека уплаха, как са могли да пропуснат тази странна лилава топка и какво прави тя чак на дъното? Дали пък някоя русалка случайно не си е изпуснала бижуто, докато е порела вълните и е играела на гоненица с рибите?

Не е ясно какво представлява тази лилава топка. Учените предполагат, че това може да е нов биологичен вид. Сред предположенията е също, че това може да е пашкул с яйца или някакъв вид ембрион. Това обаче са само предположения, затова те казали на робота от лабораторията да вземе непознатия обект и го поставили пред себе си. В момента все още го изследват на борда на лабораторията. След анализите на проби са разкрити два отделни пласта от тялото. Според изследователите, това би могло да бъде нов вид голохрил охлюв.

Голохрилите охлюви са вид морски мекотели с доста пъстри окраски в оранжево, лилаво или синьо. Някои са във формата на гол охлюв, други имат израстъци. Такива сферични голохрили охлюви обаче се виждат за първи път.

Дали това е нов вид? От Наутилус казват, че за отговора трябва да се изчака поне няколко месеца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град