новини детски

Начало | новини детски | „От теб з@виси“ в Международния ден за безопасен интернет

„От теб з@виси“ в Международния ден за безопасен интернет

Аз детето | 2017-02-07

„От теб з@виси“ в Международния ден за безопасен интернет

Започнал като инициатива на Европейския съюз, Международният ден за безопасен интернет отдавна излиза извън рамките му и през 2015 г. беше отбелязан в 110 държави на всички континенти. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет. В България международният Ден за безопасен интернет през 2017 преминава под мотото „От теб з@виси“. В детския научен център „Музейко“ за първи път ще бъдат представени основни резултати от национално представително изследване от края на 2016 г. сред български деца на възраст 9-17 години за рисковете, с които те се сблъскват в интернет и начините, по които се опитват да се справят с тях.

Децата влизат в интернет с 3 години по-рано и родителите по-рано ги оставят без надзор. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

Всички (и деца, и родители), които искат активно да се включат в този ден, могат заедно да прочетат нашите съвети и да ги обсъдят!

Правила за сигурност и безопасност в интернет
Какво трябва да правим и какво да не правим докато сърфираме в интернет
10 златни правила за родители и безопасността на децата им в интернет
Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае
Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи

Освен това интересни и любопитни неща за интернет и технологиите, можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град