интересно

Начало | интересно | От Кения до Китай: необичайни и оригинални поздрави от целия свят

От Кения до Китай: необичайни и оригинални поздрави от целия свят

Аз детето | 2018-02-02

От Кения до Китай: необичайни и оригинални поздрави от целия свят

Как бихте реагирали ако някой започне да плюе близо до вас? Със сигурност най-малкото ще му кажете да престане, нали? Запомнете обаче от нас, ако сте в Кения или пък просто знаете, че този човек ей сега е дошъл оттам, не му се карайте. Той просто ви поздравява. Така се поздравяват в племето камба от Кения. Всъщност не само че това е синоним на думата „здрасти“, но и е признак на огромно уважение към вас. Сега ако си мислите, че такива шантави поздрави могат да имат само на далечно място като Кения, прочетете всичко и помислете пак, защото сега ще ви представим най-необичайните „здрасти“-та от целия свят. Някои от тях са далеч по-шантави от плюенето.

Така например в Гренландия е съвсем обикновено нещо да отърквате носовете си един в друг. Всъщност такова поздравление е приемливо само между семейството и близки приятели. Противно на всеобщото мнение поздравът за непознатите и съседите е съвсем друг. Те имат навика да си казват „Какво страхотно време!“, когато се видят. Казват го при всички случаи, дори и навън да е натрупал 100 метра сняг и да е минус 40 ° С. Подобен е поздравът и в Нова Зеландия. Така че ако някога отидете там, не забравяйте да казвате на хората колко хубав е днешният ден.

Ако пък някога трябва да посетите Тибет се пригответе не да се ръкостискате, а да се плезите един на друг. Да, това също не е проява на невъзпитание, напротив: това е най-използваният тибетски поздрав. Традицията идва от IX век. Според легендата тогава управлявал един наистина лош крал, който имал черен език. Вярвало се, че след едно определено време хората се прераждали, а народът определено не искал да среща този крал повече, затова станало традиция когато срещнеш някого да се оплезиш и съответно той на теб, за да докажете един на друг, че не сте преродения лош крал.

Във Франция пък се пригответе за целувки и по двете бузи! Там естествено могат и да ви стиснат ръката или просто да ви кажат „здравейте“, но има и такива хора, които силно държат на традицията с целувката по бузата. От друга страна ако пък решите да говорите с по-възрастен от вас човек във Филипините то задължително трябва да се наведете леко и да докоснете с чело ръката му. Това е техния знак за уважение и преклонение пред мъдростта, която според хората там всеки живял достатъчно дълго притежава.

Противно на всички схващания за така наречената „ескимоска целувка“ се оказва, че там при среща с приятел трябва да се ударите един друг с глава и рамене, при това ако сте мъже. Жените просто не се поздравяват, а започват направо да си говорят. Ако все пак просто се срещнат случайно е прието да се питат „какво е времето“ или пък леко да кимнат с глава. В Китай пък ще трябва да се поклоните, но и на вас също ще се поклонят. Това надяваме се, го знаете!

Знаехте ли обаче, че при японците приветствието си е цял ритуал? Жителите от страната на изгряващото слънце не само се покланят един на друг, ами си и има и куп правила, които да бъдат спазени. Така например най-малкото, което трябва да знаете е, че има три вида поклон: много нисък, който се полага само на най-скъпите и почитани гости, среден (при който тялото се накланя на не повече от 30 градуса) и малък (тялото се накланя на не повече от 15 градуса) – това е техният знак за приятелски поздрав.

Сега е ваш ред? Знаете ли някой необичаен поздрав? Споделете с нас в коментарите!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град