Космос

Начало | Космос | От какво са направени пръстените на Сатурн?

От какво са направени пръстените на Сатурн?

Аз детето | 2017-06-30

От какво са направени пръстените на Сатурн?

Представете си, че имате космически кораб и можете да отидете навсякъде в Слънчевата система, къде бихте отишли? Бихте ли търсили извънземни на Марс? Може би ще се отправите към Меркурий за правене на един хубав тен? Или ще тръгнете много по-далеч, за да посетите тази красива планета с тези очарователни пръстени? За какво говорим? Сатурн, разбира се! Всеки път, когато учениците изучават планетите за първи път, Сатурн винаги изглежда ги очарова най-много, най-вече заради ярките пръстени, които заобикалят планетата. Сатурн не е единствената планета с пръстени. Юпитер, Уран и Нептун също имат пръстени, но нито една от тези други планети не може да се похвали с отличаващите се, зрелищни пръстени, които заобикалят втората по големина планета Сатурн.

Планетата има седем основни групи пръстени, всеки от които е разделен от пространства, наречени просто разделения. Всяка група от първични пръстени се състои от хиляди по-малки пръстени. Основните групи на пръстените се наричат с първите букви от латинската азбука: A, B, C, D, E, F и G. Те обаче са наречени по реда, в който са открити, така че започвайки от Сатурн и движейки се навън, редът им е D, C, В, А, G, F и E. Сатурновите пръстени са огромни. Най-големите пръстеновидни групи могат да имат диаметър над 274 хиляди километра. Въпреки че могат да бъдат широки, те са относително тънки.

Първият астроном, който е успял да види пръстените на Сатурн е бил Галилео. Той е постигнал това през 1610 г. Оттогава астрономите се опитват да научат повече за тези уникални „придатъци“ на планетата. Може и да изглеждат твърди, но пръстените всъщност въобще не са. Те са съставени от безброй парчета лед, скала и прах. Тези частици могат да варират по размер от песъчинка до размерите на цяла къща. Пръстените също не стоят на едно място. Те обикалят Сатурн с много високи скорости. Освен това не са съвършени кръгове. Гравитационното привличане на спътниците на Сатурн създава спадове и завои в пръстените. Днес астрономите смятат, че частиците, които съставляват пръстените на Сатурн вероятно са дошли от сблъсъци между комети или астероиди и много от спътниците на Сатурн. Докато Земята има една луна, учените са идентифицирали най-малко 60 луни в орбита около Сатурн. Отломки от тези спътници са се разпространили около Сатурн, за да образуват пръстените, които се виждат днес.

Астрономите знаят много повече за Сатурн и неговите пръстени благодарение на текущото проучване на планетата от космическия апарат „Касини“. Касини напусна Земята през 1997 г. и пристига на Сатурн през 2004 г. Оттогава „Касини“ изпраща постоянен поток от снимки и нова информация на Земята. Благодарение на него астрономите смятат, че пръстените на Сатурн са толкова стари, колкото и Слънчевата система или на около четири милиарда години!

Ако харесвате да научавате различни неща за планетите прочетете още:
Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?
Коя е най-студената планета в Слънчевата система?
Кои са планетите, които имат спътници?
Защо Уран и Венера се въртят в обратната посока?



Коментари
3 коментара

saturnprincess , ,

Публикувано на 03.07.2017

haresvam saturn

кати костова, 12 г.,

Публикувано на 13.07.2017

аз пък обичам интересни факти

Вики Пилето, 17 г.,

Публикувано на 07.12.2018

Интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град