новини детски

Начало | новини детски | Осмокласник от Шумен спечели сребърен медал на Първата европейска младежка олимпиада по информатика

Осмокласник от Шумен спечели сребърен медал на Първата европейска младежка олимпиада по информатика

Аз детето | 2017-09-15

Осмокласник от Шумен спечели сребърен медал на Първата европейска младежка олимпиада по информатика

Шуменският участник на Първата европейска младежка олимпиада по информатика Марин Йорданов, състояла се в София от 7 до 13 септември е спечелил сребърен медал. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба в Шумен днес Бисерка Йовчева – ръководител на шуменската школа по информатика „А и Б“, която бе сред организаторите на международното състезание, цитирана от БТА.

Марин, който ще бъде ученик в осми клас в Природоматематическата гимназия в областния град е спечелил отличието в конкуренцията на 89 участници в олимпиадата от 22 държави. В общото класиране той е на 13-о място, отбеляза Йовчева. Според регламента на състезанието България, като домакин на надпреварата, е имала възможност да участва с два отбора от по четирима участници, за разлика от останалите държави, които са се представили с по един отбор. Всички български представители на състезанието са спечелили медали и са завоювали общо един златен, пет сребърни и два бронзови, отбеляза Йовчева. По думите ѝ най-добре отборно на олимпиадата се е представила Русия, а първо място е завоювал грузински участник.

Подготовката за Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ в Шумен, който се организира от 2001 г. основно от шуменската школа по информатика вече е в ход. За неговото поредно издание вече са заявили участие най-добрите ученици по информатика от България, Румъния, Русия, Полша и Украйна, допълни Йовчева.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град