Растения и животни

Начало | Растения и животни | Осите строят гнездата си от... хартия

Осите строят гнездата си от... хартия

Аз детето | 2018-02-28

Осите строят гнездата си от... хартия

Какво ще си помислите ако както си се разхождате един топъл ден навън чуете едно далечно „бъззззззззз“. Ако приличате поне малко на Мечо Пух със сигурност няма просто да възкликнете „Пчели!“, а ще започнете да разсъждавате ето така: „Преди всичко – каза си то – това бръмчене значи нещо. Не може да има бръмчене само току-тъй – бръм... бръм... – без да значи нещо. Щом има бръмчене – значи някой бръмчи. А единствената причина да издаваш такъв звук, доколкото знам, е защото си пчела. После мисли още дълго и си каза: – А единствената причина да си пчела – доколкото знам – е да правиш мед!“. Най-вероятно след това ще искате и да се покачите до мястото откъдето идва бръмченето, за да си вземете мед. За щастие вие не сте глупави мечета, а дори и не сте мечета, защото несъмнено в нашата история днес това няма да са пчели, а оси! Които не само няма да ви дадат мед, но сигурно ще ви нажилят яко и това ще е болезнено!

Има три вида оси на които можете да се натъкнете при едно такова приключение: обикновена оса, жълта европейска оса и стършел! Общото между тях е, че и трите не стават за домашни любимци и строят гнезда при това от хартия. Единственото по което се различават са, че гнездата им са с различни размери, форми и местоположение. Обикновените оси например строят малки гнезда под стрехи и навеси с форма на чадър. Стършелите строят големи гнезда, които приличат на топки за футбол и най-често те висят на клона на някое дърво. Жълтите европейски оси пък предпочитат да правят гнездата си под земята. На бас, че не знаехте това!

Също сме сигурни, че не знаете и откъде тези животни намират хартията за гнездата си. Дали пък докато вие спите не влизат тайно в стаята ви и не късат от училищните тетрадки! Не съвсем, даже изобщо не правят така. Всъщност те сами създават хартията си от клоните на дърветата. Осата царица започва първа процеса на строеж като избира подходящото място за гнездото. След това търси източници на дървесни влакна като тънки клони, трупи, огради или дори изхвърлен картон. След това използвайки силните си челюсти тя остъргва парченцата дървесни влакна, които ще бъдат използвани.

Накрая след като устата ѝ е пълна с материала идва и специална слюнка, която разрушава дървото и го превръща в мека хартиена каша. Накрая царицата се връща на избраното място, изплюва кашата и всички оси се захващат за работа. Те трупат меката хартиена маса така че да образува множество шестоъгълни клетки близо една до друга. След това просто изчакват гнездото да изсъхне и готово. Понякога, за да е по-здраво го укрепват и с кал. При това веднъж построено гнездото се разширява непрекъснато, за да побира новите оси!

Въпреки че са изработени от хартия, гнездата на осите са по-здрави, отколкото бихте очаквали. Но все пак през зимата те се развалят и изчезват. Това означава, че всяка пролет царицата трябва да избере ново място за гнездене и да започне процеса на изграждане на гнездото отначало.

Снимки: pixabay.com

Светът на насекомите е по-интересен, отколкото предполагате, затова вижте още:
Насекомите и светлината – тяхната интересна история
Защо насекомите жужат?
Удивителни факти за удивителните водни кончета
Интересни факти за калинките



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град