За родители

Начало | За родители | Още 4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни

Още 4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни

Аз детето | 2019-04-22

Още 4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни

Всеки родител може да си припомни момента, в който малкото му сладко и послушно бебче се превръща в двугодишно малко дете с ужасно отношение, което прави куп дразнещи неща и има навици, които се чудите откъде са дошли. В тези случаи на родителите често се казва да се срещат с психолог. Но наистина ли тези навици са толкова необичайни, че изискват помощ от експерти? Сайтът Bright Side е решил да проучи някои неприятни проблеми на детското поведение и ние имаме новини за вас. Можете да се успокоите, детето ви е добре! Няма нужда от никаква помощ! Ако върши някое или пък всички от тези неща, не само че е напълно нормално, но те всъщност са и полезни за неговото развитие, колкото и да са дразнещи за вас!

Плаче без видима причина

Днес не позволихте на детето си да гледа детски, при положение, че сте го водили навън и дори сте му купили нова играчка и въпреки това, то започва да крещи и да плаче истерично. Защо? Какво му става? В този случай повечето родители се карат на детето си със заплаха от типа: „ето, поне сега има за какво да плачеш!“. Но не се досещат, че вчера са позволили на детето да гледа телевизия в продължение на 3 часа, така че да не ги безпокои, когато са заети. Какво се случва: децата винаги си спомнят правилата на игрите (особено ако се интересуват от тези игри) и те наистина не разбират защо ситуацията се променя. По този начин неспособността ви да задоволите нуждите им ги кара да се чувстват разочаровани. Какво да правите: бъдете логични, когато става въпрос за ограничения. Не променяйте правилата само защото сте по-силни и можете да го направите. Задайте универсални правила и ги следвайте заедно с детето си.

Хвърля разни неща

Вашето дете винаги хвърля моливи, играчки и други предмети. А пък като бебе, често е хвърляло биберона си на пода и е плачело, докато не му го върнете. Какво се случва: първо, бебетата са склонни към импулсивно поведение и не могат да го контролират, защото мозъкът им все още не е напълно развит. Второ, хвърлянето на неща също е добро умение, което децата трябва да практикуват: те развиват своите фини двигателни умения и координация между ръцете и очите си. Трето, когато детето хвърля нещо, то научава причинно-следствената връзка (ако го хвърлите, то ще падне). Какво да направите: опитайте се да обясните кои неща могат да бъдат хвърляни и кои не трябва да се хвърлят. Като правило, 2-годишно дете вече може да разбере това.

Не иска да яде

Вашето дете винаги е имало добър апетит, но сега отказва да яде дори любимите си ястия. Какво се случва: педиатрите разграничават няколко причини, които могат да причинят загуба на апетит, като умора, растящи зъби или просто желание за игра. Но проучванията показват, че новите продукти също могат да повлияят на хранителните навици на вашето дете. Малките деца са по-скоро консервативни и новите неща ги плашат, така че може да влошите ситуацията, ако продължите да настоявате, че трябва да яде. Какво да правите: не карайте детето си да се храни, ако не иска. Децата могат да усетят, кога са наистина гладни и когато това се случи – ще ядат всичко. А включването на нови продукти, постепенно, им позволява да изградят положителна връзка с храната.

Внезапните истерии

Внезапната истерия на децата е най-лошият кошмар на всеки родител. Първоначално плачат, за да получат това, което искат, но след това просто губят контрол. Нещата стават още по-лоши, ако се случи на обществено място. Понякога е почти невъзможно да ги успокоите. Какво се случва: истериите обикновено имат дълбоки и трудни за разбиране причини. Това може да е умора, емоционално претоварване, глад и т. н. В този случай ситуация, в която отказвате да купите нова играчка, може да се превърне в трагедия. Един възрастен може да се справи с емоциите си, но нервната система на децата все още не е добре развита. Какво да правим: говоренето и опитите да се привлече вниманието им е безполезно. Можете да се опитате да избегнете истерията още в началото (например, като им предложите нещо по-интересно) или можете да оставите детето си да плаче и да се успокои само. Експертите не препоръчват да се правят отстъпки в тези ситуации.

Група американски учени проведоха проучване и разкриха, че четенето на глас влияе върху емоционалното състояние на децата. Това проучване е доказало, че децата, чиито родители четат на глас, стават по-малко агресивни. Учените обясняват, че процесът, който започва, когато децата слушат истории, е тясно свързан с тяхната способност да контролират емоциите и поведението си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град