История

Начало | История | Ориент Експрес – истински влак или писателска измислица?

Ориент Експрес – истински влак или писателска измислица?

Аз детето | 2021-08-14

Ориент Експрес – истински влак или писателска измислица?

Представете си, че живеете не в 21, а в 18 век! Точно сега се намирате в Париж (Франция), но имате много важно пътуване до екзотичния пристанищен град Цариград в Турция. Там трябва да се срещнете с приятел или пък защо не да победите един дракон... Но как ще стигнете дотам е въпросът! Внимавайте: самолетът и автомобилът изобщо не са вариант, защото през 18 век не са били така популярни и използвани както днес и определено не всеки е можел да се качи на тях. Със сигурност няма да искате и да ходите пеш или да яздите кон. Няма да се получи, а и ще е твърде дълго. Може би ще искате да използвате кораб, ама и това не може, защото имате ужасна морска болест. Няма да пътувате и готово... О, не, не може, трябва задължително да стигнете там и за щастие имаме за вас идеалното предложение. С него ще пътувате спокойно и със стил. Всички да се качват! Ще пътуваме с Ориент Експрес!

Повечето хора са чували за този влак от филми и книги и затова смятат, че той е измислица. Автори като Греъм Грийн („Ориент Експрес“) и Агата Кристи („Убийство в Ориент Експрес“) определено са допринесли за известността на този влак, но определено не са го измислили. Вдъхновили са се от реално съществуващо превозно средство със същото име. Известен и като Симполон – Ориент Експрес е бил луксозен влак, който пътувал от Париж до Истанбул (преди това Константинопол). . Разработен от белгийският бизнесмен Жорж Нагелмакерс, Ориент Експрес е първия трансконтинентален експресен влак в Европа. Той е изминавал повече от 2 358 километра между Париж и Константинопол, като е спирал и в Мюнхен, Виена, Будапеща и Букурещ.

Пътувал е много години наред, като за първи път е превозил пътници през 1883 година. С изключение на няколко пропуснати пътувания заради военни конфликти, Ориент Експрес е превозвал пътници чак до 1977 година. С течение на времето маршрутът му се променя, за да включва спирки в градове като Милано, Венеция, Загреб и Белград. Сега обаче ако си представяте, че ще стигате до някоя от тези точки за 2-3-4 часа не бързайте. Влакът е бил бърз за времето си, което означава, че пътуването е траело поне 5 дни. Разбира се това пък означава, че на пътниците се полагали редица удобства: спални, ресторанти и стаи за развлечения. Във влака е имало килими, кадифени завеси, дървени ламперии, кожени мебели и одеяла от вълна, което се е смятало за най-големия лукс по онова време. Европейски богаташи и крале обичали този влак и понякога пътували с него дори и само за удоволствие.

В разгара на популярността си Ориент Експрес е известен също като „Spies Express“. Очевидно тайни агенти от всякакъв вид се забавлявали да пътуват от единия край на континента до другия в лукса. Един шпионин, за който е известно, че е използвал Ориент Експрес е англичанинът Робърт Баден-Пауъл. Въпреки че първоначалният Ориент Експрес е спрян през 1977 г., американецът Джеймс Шерууд прави нов влак, който да прилича на истинския през 1982 година. Той всъщност пътува и до днес, но който иска да се потопи в луксозната атмосфера на отминалите времена ще трябва да си приготви най-малко 5 хиляди лева за билет!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град