зоокът

Начало | зоокът | Обичта лети във въздуха!

Обичта лети във въздуха!

Аз детето | 2017-02-14

Обичта лети във въздуха!

Няма как да не сте забелязали, че всяка година точно на днешния ден обичта е на особена почит. Навсякъде валят сърчица, меченца, обяснения в любов и определено светът изобилства от розово и червено. От кутии с бонбони, букети с красиви червени рози, пухкави плюшени мечета и картички със сърчица. На днешния ден хората търсят всякакви начини, за да покажат на специалните хора в живота им колко много означават те за тях. Сигурно и вие сте планирали някакъв специален подарък за мама, татко, а защо не и за момчето или момичето, което харесвате. На днешния ден любовта тържествува и е на всякъде – хората се разхождат хванати за ръце като влюбени гълъбчета... Надяваме се, че не само ние сме чували последния израз за гълъбчетата, който се използва особено често на Свети Валентин. Но знаете ли кое е най-хубавото? В природата наистина има точно такива влюбени гълъбчета, само дето не са гълъбчета, а папагали и се обичат и го показват всеки ден в годината. Освен това са и страшно красиви – с ярки цветове и толкова шарени – почти като дъгата.

На английски те се наричат „lovebirds“ (от любов и птици), а пък ние ги наричаме с още по-благозвучното име неразделни, защото те са си точно такива. В света съществуват общо 9 вида различни неразделни папагалчета. Те са малки, ярко оцветени и в диво състояние живеят на огромни ята прелитащи между Африка и Мадагаскар и като всички папагалчета са изключително социални, затова много често се отглеждат и като домашни любимци. На бас, че има поне няколко от вас, които имат неразделни папагали.

В своята родина Африка и остров Мадагаскар неразделните папагали живеят на малки ята в близост до водоизточниците. Както почти всички папагали, те са добри летци, но и с голямо удоволствие се катерят по дърветата, активно помагайки си с мощния си клюн.

Хранят се с най-различни тревни семена, плодове, пъпки, често пъти с насекоми и ларви. Неразделните папагали използват за гнездене различни дупки, хралупи, кухини, гъсти дървета, дори скални пукнатини, където женската оформя гнездо с донесени там материали. Освен това се смятат и за най-умните птици, могат да си съперничат дори с жакото и арата, защото лесно се учат на всякакви номера и дресури като по-едрите папагали. Неразделките издават изключително високи и пронизителни звуци. Особено активни са рано сутрин и вечер преди мръкване. Това е типично поведение на папагали, живеещи в ято. Така те се намират един друг в началото и края на деня.

Най-интересното за тях обаче е това, че те обичат истински и невероятно, както никоя друга птица не може. Неразделните папагали, откъдето идва и името им, не могат да живеят сами. Те задължително си намират партньор и го обичат цял живот. Много често можете да ги видите да седят сгушени един в друг, защото не могат да живеят сами. Намерили си веднъж спътник в живота те никога не се разделят с него. Не са ли това най-обичливите животни за които някога сте чували?



Коментари
1 коментар

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 14.02.2017

Наистина обичта се носи по въздуха. Дори птиците празнуват ,,Свети валентин,, .

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град