интересно

Начало | интересно | Няколко интересни оптични илюзии, които ще ви накарат да се усъмните в реалността

Няколко интересни оптични илюзии, които ще ви накарат да се усъмните в реалността

Аз детето | 2017-02-27

Няколко интересни оптични илюзии, които ще ви накарат да се усъмните в реалността

Вярвате ли в чудесата? Ние вярваме! Също така вярваме, че не всичко около нас винаги е такова каквото изглежда и че ако променим дори съвсем малко ъгъла на своето виждане и мислене, ще разберем нещата по съвсем друг начин и ще разберем гледната точка на другия. Сега обаче няма да ви даваме повече нравствени поучения, а ще ви покажем едни истински чудеса. Именно нашата вяра в чудесата ни доведе в света на илюзиите – оптичните илюзии. Макар този термин отдавна да е намерил своето научно обяснение, това не значи, че не може да ви замае главата. Но първо, нали знаете какво е оптична илюзия?

Оптичната илюзия (също наричана визуална илюзия) е характеризирана от визуално възприемани образи, които се различават от обективната реалност. Информацията събирана от окото е обработвана в мозъка, за да даде възприемане, което не съответства на физическото измерване на източника на стимула. Има три главни вида: литерални оптични илюзии, които създават образи, които са различни от обектите, които ги правят физиологически, които са ефекти на очите и мозъка в резултат на прекомерна стимулация от специфичен тип (яркост, наклон, цвят, движение) и когнитивни илюзии, където окото и мозъкът правят несъзнавани заключения.

Сега, след като разбрахме какво са оптичните илюзии, можем да ви представим най-готините от тях на които попаднахме. Наслаждавайте им се и не забравяйте от време на време да поглеждате встрани, за да не изгубите връзка с реалността! ;-)

Виждате ли тук сини сърца? Би трябвало да са четири, нали.

Истината обаче е съвсем друга. Тук няма сини сърца въобще, на картинката има само три цвята: розов, оранжев и зелен. За синия очите ви заблуждават, заради смесицата от трите цвята.

Пак сме на тема сърца. Погледнете ги! Сега мигнете, сега пак ги погледнете и пак мигнете. Все едно са живи, нали, пулсират? Или поне така ви казват очите!

Истината е, че картинката въобще не мърда, изглежда ви така, заради контраста между цветовете и заради очите ви, които се опитват да фиксират леко размазаните неподвижни обекти (тоест сърцата) и съвсем леко мърдат, така че изглежда все едно пулсират.

Имате ли чувството, че сте на гребена на вълната? Вълните леко се полюшват и не спират, и не спират... Както се досещате картинката също не се движи, този ефект се получава заради разположението на светлината и сенките. Една тайна от нас, ако се вгледате в центъра на картинката, тя ще застане мирно. :-)

Хмм... Колко интересно, тези пък цветни вълнички като че ли се движат отдясно наляво, нали? Сами се досещате, че това също е „лъжа“ на очите ви. Вълничките не се движат, изглеждат така заради големия кръг, който прилича на лупа по средата.

Все още ли вярвате, че всичко е такова, каквото го виждате? ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град