любопитно

Начало | любопитно | Невероятно: сняг в Сахара

Невероятно: сняг в Сахара

Аз детето | 2016-12-22

Невероятно: сняг в Сахара

Сахара – всеки, който чуе това име си представя една огромна и много гореща пустиня пълна с пясък, пясък докъдето ти стигне погледът и непоносима горещина. Сахара е разположена в цялата северна част на Африка и ако знаем едно-единствено нещо за нея, то това е, че тя е необятна и гореща. Температурата там достига до 58 градуса. Сахара е най-голямата пустиня в света, ако не броим Антарктида. Климатът на Сахара невинаги е бил толкова сух, колкото е днес. Изследвания, направени въз основа на откритите фосили, показват, че този регион е имал влажен климат и тук е расла буйна растителност. В края на последния ледников период, преди около 8 000 години, в пустинята често имало дъждове, но днес тя е едно от най-сухите места на света. Валежите в областта се изчисляват само на около 20 mm годишно. Дневната температурна амплитуда е около 35 °С, докато сезонната амплитуда достига до 56,5 °С. Температурата на пясъка в пустинята може да достигне до 81 °С.

Най-високата температура на света – 58 °С, е измерена в оазиса Ал Азизи в Либия през 1922 г. Така че няма как да е чудно за никого, че тя – най-известната е определено най-горещата пустиня в света. Или поне доскоро беше така. Сега всички ще свързваме огромната Сахара с нещо доста по-необичайно или направо нечувано... В Сахара заваля сняг! Точно така! Тук все още нямаме сняг по това време на годината, ама там има. И не просто са прелетели няколко снежинки, а снегът е покрил иначе горещия пясък!

Това е вторият път в историята, когато в Сахара вали сняг. За първи път е побеляло на 18 февруари 1979 г. или преди 37 години. Тогава снежната буря била само половин час. Този път обаче снегът се е задържал един ден, пише в. „Дейли мейл“. Определено това е доста рядко и странно явление – не знаем за тук, но в Сахара определено „снега ни изненада“.

Въпреки негостоприемността на средата си, Сахара е дом на много животински видове, които са се приспособили към начина на живот в пустинята. Най-много са едногърбите камили, козите и скорпионите. В Сахара живеят три от видовете на пустинната лисица (фенек) и малки бозайници, като например семейство гризачи, известно като дамани. Каменистата пустиня е среда на живот за няколко вида отровни змии. Характерни обитатели на пустинята са и антилопата адакс, чакали, хиенови кучета и гепарди. Тук живеят и газели и щрауси (някога огромен брой), но днес се срещат рядко. Чудим се горките животни какво ли си мислят сега, като гледат това бяло нещо покрило всичко около тях... Но пък определено им е красиво, вижте само, като от художник е!

Снимки: boredpanda.com

Вижте още:
Най-уникалните пустини в света
Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света
Намиб – най-древната пустиня в света
Тотори – малката пустиня на брега на морето
Уникалните и чудновати растения в пустинята
Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град