Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Невероятни технологии, които ни очакват в бъдещето

Невероятни технологии, които ни очакват в бъдещето

Аз детето | 2016-03-29

В днешно време технологиите около нас направо се развиват не с години, а с дни. Макар и неусетно, идват все по-нови и нови неща. Компютрите, които отчасти ние и вашите родители имахме за модерни и невероятни, сега за вас са просто нещо неразбираемо и старо, идващо едва ли не от епохата на динозаврите. Така ще бъде и когато самите вие сте възрастни и имате деца, а може да стане дори и по-рано. Всичко в технологиите се развива с такива бързи темпове. Ето например сега ще ви разкажем за няколко невероятни технологии, които ще са сред нас само след няколко години.

Превръщане на въздуха във вода

Науката и технологиите винаги са черпели вдъхновението си от природата. Най-добрите примери са соларните (слънчевите) батерии или пък полета на птиците, дал началото на съвременните самолети. Първата технология, защото това си е направо технология, която вече е дори изобретена също е вдъхновена от природата. Може би да ви звучи невероятно, но това е съвсем реално изобретение – бутилка, която сама се пълни с вода от въздуха. Вдъхновител на учените този път е вид бръмбар, който може да живее в райони, в които пада съвсем малко дъжд – веднъж годишно. Въпреки това бръмбарът оживява, използвайки влагата от въздуха за да задоволи жаждата си. Благодарение на него, екип от учени има намерение да създаде изкуствен аналогичен модел във вид на самозапълваща се с вода бутилка.

Необикновената бутилка има повърхност, покрита с хидрофилни и хидрофобни слоеве и вентилатор, който се използва за предаване на въздуха над повърхността, като в резултат на това, посредством кондензация, бутилката сама започва да се пълни с вода. Според авторите на проекта, а и общоизвестен факт е, че водата става все по-трудно достъпна за много хора, особено в някои райони, така че те са решили да облекчат този наистина голям проблем за много хора, живеещи в засушените места и пустините. В бъдеще подобна технология може да се използва в оранжериите, фермите и дори в по-големи селскостопански мащаби.

Самосъхнещо яке

Сигурно сте попадали под неочакван дъжд и то съвсем скоро, поне на нас ни се случва често с това време. После сами знаете колко е гадно якето ти да се напои с вода и да трябва да го държиш мокро през останалата част от деня. Хората от една фирма също знаят това, но са мислили дълго и са намерили решение на проблема, което си е и направо чисто нова технология. Говорим за бързосамосъхнещо яке – изсъхва за минути. Макар да е още в проект, се очаква якето да се продава до след 3 години. Засега прототипът работи с помощта на акумулаторна батерия, която завърта малко вентилаторче, а самото яке разполага и с вентилационни отвори, които освобождават въздуха от вентилаторчето и му помагат да изсъхне много бързо. Изобретателите казват, че най-голямото предизвикателство пред създаването на якето е запазването на хубавия му външен вид и засега все още нямат голям успех с това, защото е прекалено обемно, но са сигурни, че ще измислят начин да го направят подходящо за носене от всички.

Електрически офроуд кънки

Електрическото задвижване навлиза все повече в ежедневието ни, като това включва и хобитата, които практикуваме. Едно от тях са кънките, но полякът Джак Скопински има друга гледна точка към тях, вдъхновен от верижните машини. Към всяка една от кънките той е монтирал 350-ватов двигател, който е захранван от 2 литиевойонни батерии, като всичко това се управлява с контролер. Кънките могат да се движат с максимална скорост от 15 километра в час и могат да изминат до 20 километра преди да се наложи да ги презаредим. Теглото им достига до 5 килограма, което със сигурност не е много комфортно. Цената на това интересно изобретение е 1300 евро, което на фона на обикновените кънки е доста висока цена.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град