За учители

Начало | За учители | „(не)Възможното образование“ – първи кинофестивал за алтернативни начини на учене и преподаване

„(не)Възможното образование“ – първи кинофестивал за алтернативни начини на учене и преподаване

Аз детето | 2018-02-09

„(не)Възможното образование“ – първи кинофестивал за алтернативни начини на учене и преподаване

От 16 до 24 февруари в столицата ще се проведе първият кинофестивал, посветен на разнообразните начини, по които образованието може и реално се случва по света – „(не)Възможното образование“. Той се организира от „Общност за демократично образование“ и включва 11 документални филма, представящи успешни практики на преподаване и учене от България, Германия, Франция, Израел, САЩ, Латинска Америка, Индия и други държави. Фестивалът ще е съпътстван от публични дискусии след всяка прожекция и работилници за учители за предаване на практически умения в областта на алтернативното и иновативно образование.

„По време на селекцията на филмите бяхме водени от желанието да покажем, че няма универсален модел на образование, защото красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията помежду ни. Свят, който се променя с все по-бързи темпове, се нуждае от образователна система, насърчаваща пълноценното човешко развитие, така че децата ни да са подготвени да решават сложните предизвикателства, пред които сме изправени като човечество. Надяваме се, че филмите, които включват едни от най-популярните и доказали се практики на преподаване и учене по света, ще ни провокират да мислим и търсим възможни решения на проблемите в образованието, които са актуални в световен мащаб“, коментира Нели Керемидчиева, един от организаторите на фестивала.

„(не)Възможното образование“ ще продължи до 24 февруари включително в Център за култура и дебат „Червената къща“ и Чешки културен център. Входът за всяка прожекция е 3 лева под формата на дарение, направено на място. Всички постъпления от фестивала са предназначени за създаване и безплатно разпространение на сборника „(не)Възможното образование“.

Програма:

ЗАЩО ТЕЗИ ДЕЦА ОБИЧАТ УЧИЛИЩЕ?

16.02.2018 г., петък

18:30 ч. – 21:00 ч.

Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, Червена зала, ет. 1

Заснет преди цели 27 години и носител на филмови награди, филмът представя осем необикновени училища, които благодарение на алтернативните методи на обучение постигат отлични резултати. Режисьорът Дороти Фадиман ни запознава с техните характерни отличителни черти и ни кани да изследваме какви са причините едно училище да бъде успешно. Накратко, фокусът е върху учениците и техните потребности, а творческото мислене, взаимоотношенията и непосредственият опит имат предимство пред механичното възпроизвеждане на факти и оценките от тестове. Децата в тези училища израстват като уверени и компетентни възрастни, подготвени да си взаимодействат в реалния живот от една грижовна и подкрепяща среда, в изграждането на която участва цялата общност – учители, ученици, директори и родители. Възможно ли е да използваме този дългогодишен опит и при нас?

ВАЛФДОРФ НА 100

17.02.2018 г., събота

11:00 ч. – 14:00 ч.

Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Валдорфската педагогика е творение на създателя на антропософията Рудолф Щайнер. По света има над 1 100 училища Валдорф. Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти в образованието от цял свят, според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

МОНТЕСОРИ ПЕДАГОГИКА

17.02.2018 г., събота

15:00 ч. – 18:00 ч.

Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Създаден от Мария Монтесори през първите години на 19-ти век, този вид педагогика е доказал своите резултати по целия свят. Филмът дава информация едновременно за личността на д-р Монтесори, същността на нейния метод и предизвикателствата, пред които се изправя едно английско държавно училище в желанието си да практикува именно този вид педагогика със своите ученици в зададените законови рамки.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град