интересно

Начало | интересно | Необичаен дъжд от рапани изненада хората в Златни пясъци

Необичаен дъжд от рапани изненада хората в Златни пясъци

Аз детето | 2017-02-08

Необичаен дъжд от рапани изненада хората в Златни пясъци

Алеите в курорта „Златни пясъци“ са покрити с безброй черупки от натрошени рапани, алармираха варненци, които работят в комплекса или са били на разходка в курорта миналия слънчев уикенд.

„Рапаните валят буквално от небето“ – споделят очевидци. Според тях, не само децата се радват на това странно изживяване на падащите от небето рапани и пръскащите се по алеите черупки. Хората предполагат, че вероятно причината са гларусите, които ги ползват за храна, но понякога ги изпускат при пренасянето им до гнездата си. Проверка на специалисти обаче установила, че този път гларусите нямат нищо общо с необикновения случай, а авторите на рапанната канонада са стотиците сиви врани, които обитават природния парк „Златни пясъци“.

„Враните са известни със своя интелект, а една от любимите им храни са орехите, които чупят, като се издигат на високо и ги пускат върху камък или на твърда основа, за да се счупят, съобщава monitor.bg. Така постъпват и орлите, когато се хранят с горски костенурки, като ги пускат от голяма височина върху някоя скала. Враните пък са всеядни и когато няма орехи, са се насочили и пристрастили към рапаните, които морето изхвърля обикновено при по-силно вълнение на брега. А известно е, че особено през зимните месеци на годината, морето почти винаги е бурно“, коментират местните орнитолози.

Иначе, птиците си похапват и дребни бозайници и птици, влечуги, гущери, риба, насекоми, червеи, плодове, семена, остатъци от човешка храна и почти всичко, което им попадне. Така враните допринасят по свой начин за поддържане на екологичното равновесие, обясняват специалистите. Новите им хранителни навици обаче може да се окажат доста опасни за хората или стъклата на автомобилите в комплекса, коментират тези, които са попадали под канонадата на падащите от небето рапани.



Коментари
2 коментара

Елица , 11 г.,

Публикувано на 08.02.2017

Супер... Но как? Това прилича на една приказка в която валят бонбоби. Само че с рапани

Гери , ,

Публикувано на 07.03.2017

да права си Елица

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град