зоокът

Начало | зоокът | Не давайте тези девет храни на кучето си!

Не давайте тези девет храни на кучето си!

Аз детето | 2017-07-18

Не давайте тези девет храни на кучето си!

Кучетата са сред хората от много дълго време, но въпреки това доста от стопаните на тези игриви и любими същества не са наясно, че кучетата могат, обичат и е полезно да хапват много от нещата, които и ние. Често всички свързваме храненето на домашния си любимец с готовата кучешка храна от зоомагазина или с месо и кокали. Въпреки че последното те обожават, вашите четириноги приятели, много биха се зарадвали и на други храни, които никога не бихме очаквали да харесат. Те обожават плодовете и зеленчуците. От царевица до диня, кучето яде почти всичко, което обикновено смятаме за „храна на хората“. Така че е хубаво по-често да споделяте плодовете и зеленчуците си с тях. Съществуват обаче някои храни, които са фатални за кучетата. Затова като едни стопани, които обичат своите игриви приятели, вижте и кои са храните, които никога не бива да давате на домашния си любимец.

Лук и чесън

Милиони хора по света обичат да подправят ястия с лук, чесън или може би дори и с двете. Въпреки че може да ви хареса, не правете грешката да храните кучето си с нещо, в което се съдържат тези подправки. Както лукът, така и чесънът могат да стимулират унищожаването на червените кръвни клетки, което може да доведе до анемия. Дори прахът от лук, който се намира в някои храни, може да е проблем за кучетата. Да, може и да се случи да изядат някое малко парче и тогава няма да им стане нищо, но все пак е най-добре да го избягвате.

Захар

Да, много кучета вероятно обичат сладкото удоволствие толкова, колкото и ние, но сладкишите за кучето ви може да имат същите здравни последици, както и за вас ако прекалявате с тях. Твърде много захар може да доведе до опадане на зъбите при кучетата и може също да причини диабет. Да, кучетата също могат да получат диабет и това може да бъде също толкова опасно за тях, колкото и за нас. Поддържането на ниски нива на консумация на захар, както за вашето куче, така и за вас, ще ви бъде от полза и в дългосрочен план.

Грозде

Независимо, че вкусът на гроздето се харесва на кучето, то е забранен плод за него. Никой не знае точно защо, но е доказан факт, че този плод е опасен. Дори и едно зърно грозде може да предизвика отравяне и бъбречна недостатъчност у четириногите.

Сурово месо

Да, очевидно е, че природната диета на кучето в дивата природа се състои предимно от сурово месо, тъй като кучетата нямат уменията, необходими за запалването на огън и приготвянето на храната. Въпреки това вие не трябва да давате сурово месо на кучето си. То разчита на вас да се грижите за него. Суровото месо понякога може да съдържа паразити и бактерии, които могат сериозно да го разболеят.

Млечни продукти

Малко хора са наясно, че повечето кучета имат непоносимост към лактоза, затова е рисковано да им давате мляко или сладолед. Тук резултатите трудно могат да са фатални, но затова пък са доста неприятни – диария, газове и повръщане.

Авокадо

Всички части на този плод са опасни за кучетата, защото те не могат да го храносмилат, а съединенията, отделяни в храносмилателния им тракт когато ядат този плод са токсични. Необходимо е съвсем малко парче авокадо, за да се стигне до натравяне при кучето. Не само кората и месестата част на плода са опасни, поглъщането на костилката също може да доведе до сериозни стомашни проблеми при животното.

Цитрусови плодове

Поглъщането на цитрусови плодове от вашия домашен любимец би довело до повръщане, а това от своя страна ще ви докара допълнителни главоболия и проблеми, свързани със заболявания на червата.

Солени деликатесни продукти

Трябва да знаете, че солта е вредна не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит). Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по-едрите породи кучета). При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно.

Сурови яйца

Честа грешка сред повечето стопани е да дадат на своя любимец сурово яйце. Важно е да знаете, че суровите яйца съдържат ензим на име „авидин“, който намалява усвояването на биотин. Често пъти яйцата водят до сериозни проблеми с козината и кожата.

Сега се чудите а кои храни тогава можете да давате на вашето куче? Прочетете тук и ще разберете!



Коментари
1 коментар

3232 , ,

Публикувано на 16.05.2020

Тази статия е напълно невярна, повечето кучета ядат сурови яйца и дори са проръчителни и полезни, авокадо също може да ядат но не всичко. Така става обаче когато директно копирате от разни чужди сайтове без да мислите!!!
От редакцията: Благодарим за коментара. Ние не сме специалисти по всичко, четем, проверяваме, не можем да измислим ей така нещо, затова понякога се доверяваме на що-годе сериозни източници. Уверени сме обаче, че кучетата ще се чувстват добре и без сурови яйца и авокадо.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град